{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Albert se nije odlučio za fakultet, već za startup koji je zaradio više od pola miliona KM

D. Be./Klix.ba
27.10.2018. u 20:41
50
108
Albert se nije odlučio za fakultet, već za startup koji je zaradio više od pola miliona KM
50
Ako ste oduvijek maštali da budete sam svoj majstor, naročito u doba modernih tehnologija, onda će proizvod mladog Alberta Gajšaka iz Hrvatske i njegov startup zasigurno zagolicati maštu. Biti svoj šef sa 18 godina, a uz to veoma uspješno voditi biznis i prodavati vlastite proizvode za stotine hiljada KM definitivno je priča vrijedna svake pažnje.
O Albertu Gajšaku, 19-godišnjem inovatoru i poduzetniku iz Karlovca, dva puta je već pisao ugledni Forbes kazavši da je njegov startup prosperitetan i da jednog dana možda preraste u nešto više. Gajšak danas ima vlastitu firmu, u kojoj rade njegovi prijatelji, i koja je već prodala hiljade proizvoda.

Mladi Karlovčanin koji nema fiksno radno vrijeme, završio je srednju školu odličnim uspjehom i kada su svi očekivali da nastavi sa fakultetskim obrazovanjem, on je donio životnu odluku da odmah krene u sopstveni biznis, a školu ostavi iza sebe.

Sa 18 godina je osnovao svoju kompaniju CircuitMess, a onda na svjetsko tržište plasirao MAKERbuino. U razgovoru za Klix.ba ističe da je još u srednjoj školi pokrenuo biznis zahvaljujući investiciji Tomislava Cara koji je vjerovao u Albertove sposobnosti.

"Prva Kickstarter kampanja za MAKERbuino je rasturila prije nego što sam završio srednju školu i tada sam shvatio da ne mogu raditi dvije stvari, fakultet i vođenje startupa, simultano, a ujedno i kvalitetno. Odlučio sam se posvetiti biznisu i "odustati" od fakulteta. Prijatelji i roditelji su bili začuđeni pošto ovo nije potez na koji se olako odlučiš, pogotovo sa 18 godina", kazao je Gajšak za Klix.ba.

Da bi naši čitatelji shvatili šta je to zapravo MAKERbuino, Gajšak svoj proizvod opisuje na jednostavan način: "MAKERbuino je edukativna igrača konzola koju sam sastavljaš."

Kupci MAKERBuiina u paketu dobijaju USB lemilicu, žicu za lemljenje, kliješta, šarafciger, elektroničke komponente i vodič s kojim za sedam sati sami sastavite uređaj na kojem se možete igrati, programirati igrice i još mnogo toga.

Samo 25 dana bilo je potrebno da 1.500 osoba iz cijelog svijeta kupi Albertov proizvod što je njegovoj kompaniji prihodovalo blizu 100.000 dolara. Ipak, za naš portal ističe da nije zaradio ništa, a za to postoji razlog.

"Ovo ne radimo zbog novca već zbog ljubavi. Nemojte me krivo shvatiti, naš startup je samoodrživ i generira profit, ali to sve reinvestiramo u razvoj kako bismo zaposlili nove ljude i napravili nove proizvode", govori Karlovčanin.

S Albertovom kompanijom danas sarađuje više od 30 distributera iz cijelog svijeta, a najveći dobavljači su kineski proizvođači. Ipak, ostvarili su saradnju i s domaćim hrvatskim firmama koje im proizvode kutije i plastične sirovine.

"Treba uzeti u obzir da smo mi najviše B2C business (prodaja robe krajnjim korisnicima putem interneta). Najviše kupaca imamo iz SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke", rekao je Albert.

I dok većina njegovih vršnjaka vrijeme provodi na društvenim mrežama ili bezvrijedno troši slobodne trenutke života, Albertov dan je veoma dinamičan i, kako kaže, ne postoji forma koje se pridržava s obzirom na brojne poslovne obaveze, kako u firmi tako i van nje.

"Nemam definisano radno vrijeme ili broj sati koji radim svaki dan već pokušavam svaki dan što efikasnije iskoristiti. Ono što sam naučio je da vrijeme koje provedeš na poslu nije proporcionalno sa brojem zadataka koje si obavio. To znači da u manje vremena možeš skoncentirano napraviti više nego da 10 sati prokrastiniraš na radnom mjestu", mišljenja je naš sagovornik.

Sa slaganjem vlastitih uređaja počeo se baviti kada mu je bilo samo 12 godina i kaže da mu se oduvijek sviđao osjećaj zadovoljstva kada nešto napraviti vlastitim rukama.

"Tada se simultano počeo popularizirati "maker movement" u svijetu gdje su ljudi počeli slagati vlastite 3D printere i izrađivati uređaje u vlastitim garažama. Nedavno su svi počeli razmišljati u smjeru STEM edukacije i njezine važnosti za budućnost pa vjerujem da su zbog toga naši uređaji ljudima interesanti", priča nam Gajšak.

Nakon MAKERbuinoa na red je došao novi proizvod - MAKERphone. I ovaj put radi se o „uradi sam“ sistemu, ali umjesto igrice riječ je o pametnom telefonu – koji je bukvalno zatresao Kickstarter, online platformu na kojoj se kampanje pokreću na sistemu doniranja gdje osobe koje žele podržati neki projekat rezervišu "nagrade“, u većini slučajeva proizvode kompanija.

Do trenutka objave ovog članka Albertova kompanije je na Kickstarteru prodala MAKERphonea u vrijednosti više od 214.000 dolara. Vrijedi istaći da je do kraja kampanje na Kickstarteru ostalo još mjesec dana.

Na pitanje šta bi mogao izdvojiti kao anegdotu iz dosadašnjeg rada, ističe da je na početku startupa odmah zaposlio 13 prijatelja iz škole i ulice gdje je odrastao.

"To naravno nije moglo funkcionirati jer niko nikoga nije ozbiljno shvaćao u kompaniji. Danas nas je zaposleno sedam na puno radno vrijeme i nekoliko vanjskih saradnika koji su na pola radnog vremena", priča Albert.

S obzirom da je do jučer sa svojim današnjim uposlenicima dijelio školske klupe, u ulozi šefa kompanije na početku mu nije bilo lako. Ipak, svi oni danas zajedno vrijedno rade na pakiranju narudžbi, prevozu, testiranju, sastavljanju, programiranju...

Ostavljajući Alberta da vrijedno radi na svom projektu, za kraj razgovora naš sagovornik je dao savjet svim mladima ljudima koji imaju san i žele ga ostvariti:

"Nemojte se bojati neuspjeha. Strah od "faila" je nešto što najviše blokira ljude. Ako ne griješite, ne možete ništa ni naučiti iz svojih grešaka", zaključio je Albert Gajšak za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: