biznis
39

Stanovnici grada koji se u znak protesta "preselio u inostranstvo" savjetuju druge

Klix.ba
Ne tako davno objavljeno je da je velški gradić Crickhowell otkrio način da iskoristi rupe u zakonu i izbjegne plaćanje poreza na dobit u Velikoj Britaniji, slijedeći primjere velikih svjetskih kompanija o preseljavanju "u inostranstvo". Sada stanovnici ovog grada žele sa drugim gradovima podijeliti svoj plan.

Slijedeći preporuke stručnjaka, tamošnja porodična preduzeća u znak protesta podnijela su nadležnoj vladinoj agenciji za ubiranje poreza plan kojim su kopirali offshore aranžmane globalnih kompanija.

Na taj način žele natjerati ministarstvo finansija da uvede zakon koji će onemogućiti velikim kompanijama da plaćaju porez koji je neznatan u odnosu na dobit koju ostvaraju ili ga uopće ne plaćaju.

Kao primjer navode Amazon koji je prošle godine platio samo 11,9 miliona funti poreza na 5,3 milijarde funti koliko su ostvarili internetskom prodajom samo u Velikoj Britaniji. Također Starbucks je optužen za izbjegavanje plaćanja poreza na prodaju proizvoda u vrijednosti od 1,2 milijarde funti od 2009. godine.

Dokumentarac o njihovim iskustvima i kampanji "Fair Tax Town" prikazat će BBC sljedeće godine.

"Zašto ljudi poput mene moraju igrati po pravilima, plaćati porez na vrijeme, plaćati puni iznos, dok se recimo sa Facebookom može pregovarati o tome", kaže jedan od vlasnika firmi iz Crickhowella.

Film prati vlasnike prodavnica u tom gradu na putovanju do Ostrva Man, koje je samoupravni krunski posjed i nije dio Ujedinjenog Kraljevstva. Tu je, u cilju izbjegavanja poreza, registrovano sjedište kompanije Caffe Nero, te je na taj način njeno poslovanje izmješteno "u inostranstvo".

Bit će zanimljivo pratiti šta će britanska vlada učiniti da spriječi širenje ovog fenomena na druge gradove, dok poduzetnici iz Crickhowella nude savjete o pronalasku rupa u zakonu.