{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stand by aranžman će povećati kreditni rejting BiH

F
1.7.2009. u 13:54
0
2
Stand by aranžman će povećati kreditni rejting BiH
0
Stand by aranžman će povećati kreditni rejting BiH
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je danas Feni da je Međunarodni monetarni fond potvrdio da je BiH ispunila preuzete obaveze iz pisma namjere o zaključivanju stand by aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom institucijom i da bi BiH mogla biti na dnevnom redu Izvršnog odbora direktora MMF-a 8. jula koji treba odobriti dogovoreni aranžman.
Kozarić je dodao da ukoliko odgovor bude pozitivan, a koji se očekuje, sljedeći korak, nakon kojeg slijedi realizacija stand by aranžmana, je da vlade na svim nivoima dobiju podršku u parlamentima za utvrđene mjere i preuzete obaveze.

Guverner Centralne banke BiH je također demantirao da će stand by aranžman i zaduživanje od 1,2 milijarde eura smanjiti kreditni rejting BiH, istaknuvši da naprotiv stand by aranžman sa MMF-om može samo povećati kreditni rejting.

- To potvrđuje da su makroekonomske politike definisane i da BiH ide u pravom smjeru i da će biti makroekonomski održiva. Budžetska potrošnja bit će manja i svedena u okvire koji su samodrživi. To će biti pozitivan signal potencijalnim investitorima, kreditorima i komercijalnim bankama, kazao je Kozarić dodavši da aktivnosti Svjetske banke, EBRD-a, obećani grant Evropske komisije, IPA fondovi potvrđuju da se u BiH otvaraju široka vrata za nastavak insvesticija.

Podsjetio je da je i Svjetska banka podršku malim i srednjim poduzećima, te reformama, uvjetovala dogovorom o stand by aranžmanu sa MMF-om.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: