|

Stabilizacija kamatnih stopa u BiH

Stabilizacija kamatnih stopa u BiH
0
S
SRNA
8.12.2009. u 08:29
2
komentara
0

dijeljenja
Stabilizacija kamatnih stopa u BiH Foto: Sarajevo-x.com
Kamatne stope na kredite u BiH, nakon dramatičnog rasta usljed svjetske finansijske krize, stabilizuju se, podaci su nadležnih institucija.
Direktor Agencije za bankarstvo BiH Zlatko Baroš rekao je da nema više pomaka prosječnih kamatnih stopa i da su primjetni pomaci više u pravcu snižavanja, nego rasta, što zavisi od kreditnih proizvoda koje banke u određenom mjesecu nude.

Prema podacima Centralne banke BiH, prosječne kamatne stope na kratkoročne kredite namijenjene privredi prvi put su, u posljednih godinu dana, zabilježile pad tako da su u oktobru iznosile 8,21 odsto u odnosu na 8,28 odsto iz septembra, pišu "Nezavisne novine".

Simboličan pad zabilježen je i kod kamatnih stopa na dugoročne kredite stanovništvu koje su u oktobru, u odnosu na septembar, smanjene sa 9,82 na 9,81 odsto.

Kamate na dugoročne kredite preduzećima u oktobru su opale sa 7,87 na 7,61 odsto, na kredite stanovništvu porasle su sa 8,99 na devet odsto, ali su one niže nego ranijih recesijskih mjeseci kada su prelazile i 11 odsto i dostizale 11,87 procenata u novembru prošle godine.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...