biznis
0

Šta spriječava izgradnju vjetroelektrana na Podveležju?

FENA
Leo Schifermuller iz tvrtke "Energiewerkstatt" pozvao je danas odgovorne u Mostaru da urade sve što je potrebno kako bi se započelo s provedbom projekta izgradnje vjetroelektrana na platou Podveležja u kojeg bi se investiralo oko 70 milijuna eura.

Naime, Schifermuller i Stefan Ilies Mayor, direktor tvrtke "Vjtroenergetika" naveli su da je problem što još uvijek nije potpisan ugovor o dodjeli koncesije za korištenje građevinskog zemljišta s Hercegovačko-neretvanskom županijom, iako je ta županija donijela Odluku o dodjeli koncesije.

Pojasnili su kako spomenuti ugovor mora provjeriti javni pravobranitelj i da je taj ugovor već 7 tjedana kod pravobranitelja te da ne znaju u čemu je problem. Inače, projekt izgradnje vjetroelektrane podržalo je Gradsko vijeće Mostara.

Istaknuto je kako Europska komisija više nema strpljenja čekati, te da Županija, ako je zainteresirana za projekt izgradnje vjetroelektrana mora sada nešto učiniti jer će u suprotnome odustati od tog projekta u ovom gradu.

Na upit što će građani Mostara dobiti ukoliko se spomenuti projekt realizira iz tvrtke "Energiewerkstatt" ističu kako bi 2,5 posto proizvedene energije bilo besplatno za grad, te da bi izveli konstrukciju i rekonstrukciju dalekovoda u iznosu od oko 300 tisuća do 500 tisuća konvertibilnih maraka (KM), kao i konstrukciju i rekonstrukciju putova u dvije faze ukupne vrijednosti oko 520 tisuća KM. Između ostalog, planiraju investirati u poboljšanje opskrbe vodom plata Podveležja, te će provesti socijalni program na Podveležju u dogovoru s lokalnom zajednicom.

Naime, u Mostaru se danas i sutra održava završni seminar o energiji vjetra u jugoistočnoj Europi, a inicijator seminara je austrijski koncern Windkraft Simonsfeld GmbH-Vjetroenergetika d.o.o. koja je razvila projekt vjetro parka na platou Podveležja.