Ruši rekorde
28

Srpski "kralj papira" nezaustavljivo kupuje dionice čuvene hrvatske kompanije Kraš

D. Be.
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Kraševe dionice ovih dana ruše rekorde na dnevnom nivou pa su u podne prešle i granicu od 1.000 kuna. Trenutno se trguje po cijeni od 1.060 kuna po dionici, a tokom dana su prodate 14.242 dionice za 15 miliona kuna.

Srpski "kralj papira" Nebojša Šaranović koji preko svoje firme Kappa Star kupuje sve što se na tržištu nađe povećao je u četvrtak svoj udio u Krašu na 12,45 posto. Uložio je u kupovinu tih dionica najmanje 150 miliona kuna, a kako je njegov interes prouzročio uzlet cijene njegov udio u ovom trenutku vrijedi 197,7 miliona kuna, piše Večernji list.

Četvrti put zaredom iz Kraša poručuju da nema povoda za dizanje cijene na gotovo tri puta veću razinu od one kojom se trgovalo prije ove šoping-groznice. Interes drugog tajnog kupca koji je u dva dana trgovanja došao na 1,89 posto udjela se smirio.

Račun Zagrebačke banke ne podiže ulog, kao ni dva najveća dioničara MI braća Pivac i Kraš ESOP, pa je lako zaključiti da jedino Šaranović kupuje po enormnim cijenama.

Deset najvećih dioničara Kraša u ovom trenutku ima 71,26 posto svih izdanih dionica, stoga bi teoretski Šaranović na tržištu mogao nabaviti još maksimalno 28,74 posto Kraša, ali u praksi je to nemoguće.

Aktivnost na berzi pokazuje da bi se do kraja iduće sedmice Šaranović mogao približiti udjelu od 20 posto pa čak i postati drugi najveći dioničar konditorske kompanije.

Naime, Kraš ESOP drži 18,45 posto udjela u kompaniji, a da bi ih Šaranović pretekao, treba steći još 6,1 posto udjela u kompaniji. To znači da bi morao kupiti oko 92 hiljade dionica.

Podsjetimo da je u petak i ponedjeljak prodano još 83 hiljade dionica Kraša, odnosno oko 5,5 posto kompanije, a u prva dva sata današnjeg trgovanja prodano je dodatnih 14 hiljada dionica.

Ako je većinu kupio Šaranović, moguće je da do kraja dana preskoči Kraš ESOP. Je li to učinio, znat će se tek u petak kada će biti poznato koliki je udjel u kompaniji stekao u ova tri trgovinska dana.

Iz svog asortimana Kraš izdvaja čokolade, bombonijere, kekse, vafle, čajna peciva, bombone, te slani i dječiji asortiman, kao i asortiman proizvoda bez šećera te kulinarski. Tu se brendovi poput Dorine, Bajadere, Životinjskog carstva,Čokse, Domaćice, Napolitanki, Jadra, Petit Beuerre, Kiki bombona, Bronhi bombona, 505 s crtom, Kraš express i mnogi drugi.