biznis
0

Srpska vlada plaća Fiatu poslije rebalansa budžeta

SRNA
Predstavnici italijanskog Fiata prihvatili su prijedlog da Srbija, poslije rebalansa budžeta, uplati 50 miliona eura u zajedničko preduzeće Fiat automobili Srbija, a ostatak od 40 miliona eura naredne godine – rečeno je u Ministarstvu finansija i ekonomije Srbije.

Ovim dogovorom prevaziđen je problem nastao zbog toga što je Srbija bila u obavezi da ove godine uplati 90 miliona eura, ali prethodna vlada te obaveze nije ukalkulisala u budžet za 2012. godinu.

Prodaja novog modela automobila Fiat 500 L proizvedenog u Fabrici automobila Srbija u Kragujevcu, počeće krajem septembra – rečeno je na današnjem sastanku u Beogradu ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića i potpredsjednika italijanskog Fiata Alfreda Altavile.

Do kraja 2012. godine 30.000 automobila biće proizvedeno u Kragujevcu, od kojih se očekuje prihod od oko 350 miliona eura, prenose beogradski mediji.

Dogovoreno je i da predsednik Fiat Grupe Serđo Markione dođe u posjetu Srbiji naredne sedmice.

Oko 70 odsto svih komponenti novog modela Fiata proizvode se u Srbiji u halama kompanija koje su smještene u Grošnici kod Kragujevca i drugim firmama širom Srbije.