FBiH
0

Sredstva za otkup tržišnih viškova mlijeka

FENA
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obrazložilo je suštinu izmjena i dopuna Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Poticaj za poljoprivredu”, utvrđenih budžetom FBiH za 2008. godinu, koje je na posljednjoj sjednici usvojila Federalna vlada.

Zbog povećanja osnovnog stada krava na prostoru Federacije BiH u protekle dvije godine, ali i uobičajenog povećanja proizvodnje sirovog mlijeka u ljetnom razdoblju, ponuđene količine mlijeka na prostoru Federacije BiH danas su veće za oko 20 posto od trenutačne potražnje na tržištu.

Zbog toga su mljekare stvorile velike zalihe gotovih proizvoda, a neke su čak i prestale s otkupom mlijeka od dijela proizvođača.

Da bi se spriječilo uništavanje osnovnog stada bilo je nužno osigurati otkup svih ponuđenih količina mlijeka.

Mljekarama je zbog toga potrebno isplatiti podršku za pripremu proizvoda za tržište da bi se sirovo mlijeko kratkog roka trajanja pretvorilo u trajniji proizvod kao što su UHT mlijeko (mlijeko trajanja šest mjeseci) i mlijeko u prahu (rok trajanja 12 mjeseci).

Iznos podrške za pripremu proizvoda za tržište je 0,12 konvertibilnih maraka po litru, a odnosi se na ograničeni kontingent od 4.000.000 litara, na koliko su procijenjeni tržišni viškovi mlijeka od 1.augusta do 1.oktobra ove godine, za što je izdvojeno 480.000 KM.

Zauzvrat, mljekare preuzimaju obvezu otkupa i prerade svih ponuđenih količina mlijeka. Na taj način će se ukloniti neusklađenost između proizvodnje i potrošnje i sačuvati osnovno stado čije zanavljanje traje više godina. U suprotnom, bili bismo primorani uvoziti veće količine mlijeka umjesto da imamo vlastitu proizvodnju.

U zimskom razdoblju nastupa povećanje potrošnje mlijeka, tako da će mljekare sve otkupljene količine mlijeka nakon prerade moći uspješno prodati.

U saopćenju Federalnog ministarstva se napominje da je ovo uobičajena mjera koja se primjenjuje u svim zapadnim zemljama u situaciji nastanka poremećaja na tržištu i uspostavljanja tržnog reda.

Radi usklađivanja proračunskih sredstava sa strukturom zahtjeva korisnika podsticaja, Federalno ministarstvo intenzivno analizira utrošak sredstava radi pripreme izmjena i dopuna odluka iz ove oblasti, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.