Uoči upisa u novu godinu
238

Srednja škola metalskih zanimanja u Sarajevu: Ustanova iza čijeg naziva stoji mnogo više

"Zvijezde" promocije - učenici sa svojim radom e-mobil (karting) (Foto: V. D./Klix.ba)
"Zvijezde" promocije - učenici sa svojim radom e-mobil (karting) (Foto: I. L./Klix.ba)
U našem društvu tehnička zanimanja i zanati su često sinonim za obrazovanje "drugoga reda" i tokom proteklih decenija su marginalizirani od društva. No, je li konačno krajnje vrijeme da roditelji i djeca počnu drugačije razmišljati i kreirati svoju budućnost u skladu sa sve većim potrebama tržišta rada za ovim zanimanjima?

Odgovor smo pokušali naći u Srednjoj školi metalskih zanimanja u Sarajevu, gdje je nedavno održana manifestacija "Open Day - SŠMZ" za stručno obrazovanje.

Iza "umorne" fasade predrasuda, unutar zidova Srednje škole metalskih zanimanja, pišu se posve druge moderne priče. Dočekali su nas ljubazni uposlenici i učenici, priče o kvalitetnim programima obrazovanja, uspjesima i vrijednim priznanjima te kabineti opremljeni tako da prate evropske standarde.

Imati završen neki od tehničkih smjerova ili zanat nekada se cijenilo kao danas donijeti diplomu sa zahtjevnog fakulteta. Međutim, stvari su se promijenile. Škole stručnih obrazovanja dospjele su na kraj liste ciljeva omladine, a naročito njihovih roditelja, dok je istovremeno, a unatoč napretku tehnologije i digitalizaciji, upravo ljudi sa zanatom i pravih majstora postalo sve teže naći, što postaje zabrinjavajući faktor u društvu.

U takvim izazovnim vremenima, njegujući tradiciju, a istovremeno stvarajući perspektivu novim, modernim tehnologijama 21. vijeka i prateći globalne potrebe tržišta, te stičući priznanja u međunarodnim projektima - Srednja škola metalskih zanimanja danas postaje lider u promovisanju i edukaciji učenika u ovim oblastima, a oni mogu da biraju svoja buduća zanimanja pohađajući IV ili III stepen obrazovanja.

Srednja škola metalskih zanimanja u Sarajevu ostala je mjesto koje njeguje važnost zanata a istovremeno slijedi moderne trendove i koja, kao takva, ima bitnu ulogu u stručnom obrazovanju omladine. Baš u periodu kada su đaci na važnoj životnoj prekretnici i razmišljaju o sljedećem koraku u svojoj budućnosti, posjetili smo je i istražili šta sve ona učenicima nudi.

Povod za našu posjetu Metalskoj školi je bio dan otvorenih vrata koji je održan u okviru međunarodnog projekta VET4WB "Open day – SŠMZ za stručno obrazovanje". Ovo je drugi ovakav događaj koji organizuje Srednja škola metalskih zanimanja s ciljem aktivnog promovisanja stručnog obrazovanja u našem kantonu i državi, a prethodni je bio u vidu konferencije održane u februaru pod nazivom "Važnost i popularizacija stručnog obrazovanja".

Promocija stručnog obrazovanja je bila namijenjena prvenstveno učenicima završnih razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima. Cilj je bio pokazati saradnju između različitih zanimanja te nivo modernizacije i standarda koje je SŠMZ ostvarila proteklim godinama. Odziv je bio veoma dobar i prisustvovalo je oko 250 učenika, nastavnika i direktora iz više od 30 osnovnih škola.

Učenici škole predstavili su posjetiteljima neke od svojih radova na kojima su radili tokom cijele godine. Između ostalog, izložili su i svoj prvi e-mobile (karting) koji je izradio tim učenika i profesora, a kojeg se ne bi postidjeli ni iskusniji tehničari.

E-mobile (karting) izradio je tim profesora i učenika i najbolji je primjer edukacije škole (Foto: I. L./Klix.ba)
E-mobile (karting) izradio je tim profesora i učenika i najbolji je primjer edukacije škole (Foto: I. L./Klix.ba)

Promociju je podržalo i resorno ministarstvo na čelu s ministricom Naidom Hota Muminović, Ministarstvo odbrane BiH, Općina Centar, predstavnici Privredne komore, Obrtničke komore, Udruženje poslodavaca, Vanjskotrgovinska komora, te predstavnici partnerskih kompanija škole, direktori osnovnih i srednjih škola. Sve to je "začinjeno" muzičko-plesnim izvedbama učenika i prijatelja ove škole.

Srednja škola metalskih zanimanja u međunarodnom projektu VET4WB

"VET for Western Balkans (VET4WB) je posebno značajan projekat u kojem je SŠMZ učestvovala protekle tri godine. Riječ je o međunarodnom konceptu koji finansira Evropska Unija, u kojem je učestvovalo osam država, a glavni fokus je bio mobilnost učenika i nastavnika te pružanje mogućnosti za sticanje novih i drugačijih iskustava i vještina. Nosioci projekta iz Danske tražili su jednu potencijalnu školu iz BiH i odabrali su upravo nas kao svog partnera. Imali smo dvije razmjene u zemlje EU, Sloveniju i Dansku, gdje je učestvovalo ukupno osam učenika i isto toliko nastavnika. Učenici su sticali iskustvo kroz praktičan rad u kompanijama te određenim obrazovnim programima škola domaćina, dok su nastavnici imali prilagođene programe obuke, upoznavanje s obrazovnim sistemima zemalja domaćina te niz treninga iz različitih oblasti. Također, u protekle tri godine imali smo veoma kvalitetne edukacije za naše nastavnike, niz stručnih obuka i stekli smo partnere iz sedam država u projektu s kojima ćemo i dalje nastaviti saradnju. Ponosni smo jer smo opravdali ukazano povjerenje, dobili visoke ocjene i dokazali da je naša škola i sve što u njoj radimo priznato na međunarodnoj sceni", objašnjava direktorica Irma Behlulović.

Mnogo više informacija o tome šta su radili i postigli može se vidjeti na stranicama društvenih mreža VET4WB i SŠMZ.

Posebno značajan projekt za školu bio je VET for Western Balkans (VET4WB)
Posebno značajan projekt za školu bio je VET for Western Balkans (VET4WB)

Što još reći o školi?

Srednja škola metalskih zanimanja započinje svoju priču 1977. godine, u sklopu Srednje tehničke škole koja je osnovana u vrijeme vladavine Austro-Ugarske monarhije i koja je tada bila jedina škola takve vrste na prostorima bivše Jugoslavije.

"Iako je do danas iznjedrila generacije stručnih i sposobnih maturanata, pokazujući kroz kvalitetne programe i visoku stopu zaposlenosti po završetku škole, da je potencijal ovdje itekako prisutan, još uvijek se na nju ne gleda s pretjeranim odobravanjem. Razloga ima više, ali uglavnom se oni vežu uz brojne predrasude te nedostatak razumijevanja relevantnih institucija za stvarnim potrebama tržišta rada. Brojni projekti u kojima smo učestvovali dokaz su da Srednja škola metalskih zanimanja ima itekakav potencijal i da nam samo treba pružiti šansu", kaže nam direktorica škole Irma Behlulović, koja nas je zajedno sa profesorom Eldinom Grabovicom, koordinatorom projekta VETWB za BiH dočekala u svom uredu.

Direktorica Irma Behlulović i profesor Eldin Grabovica učenicima se trude pružiti najbolje od obrazovanja (Foto: V. D./Klix.ba)
Direktorica Irma Behlulović i profesor Eldin Grabovica učenicima se trude pružiti najbolje od obrazovanja (Foto: V. D./Klix.ba)

Ova ustanova nudi obrazovanje u trajanju od tri (zanati), odnosno četiri godine (tehničari), a shodno tome može se birati među različitim smjerovima. Najpopularniji od njih su operater na CNC mašinama, automehaničar, instalater centralnog grijanja, plinski vodoinstalater, optičar, zlatar-draguljar te zavarivač na trogodišnjim smjerovima.

Na četvorogodišnjim smjerovima su to tehničar mehatronike, mašinski tehničar - zrakoplov i motor, opsluživanje zrakoplova i tereta, primijenjena informatika i računarstvo, industrijska i naočalna optika te motori i motorna vozila.

"Prema podacima kojima škola raspolaže, zanimanja koja se ovdje mogu završiti su izuzetno tražena. Zvanični podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju da je najmanje nezaposlenih upravo sa mašinskih smjerova. Kompanije svakodnevno šalju upite imamo li učenika koje bismo im predložili za rad te oni po završetku školovanja uglavnom odmah imaju posao. Naravno, za učenike četvorogodišnjih smjerova ne postoji prepreka da nastave školovanje i na nekom od mnogobrojnih fakulteta, ako to žele", objašnjava direktorica Behlulović.

Dok smo obilazili kabinete, direktorica nas je uputila u to da je SŠMZ proteklih godina dosta radila na digitalizaciji i modernizaciji, što se odnosi kako na sam nastavni program, tako i na opremu kojom raspolažu.

Vrijedne ruke učenika Srednje metalske škole izrađuju sjajne stvari
Vrijedne ruke učenika Srednje metalske škole izrađuju sjajne stvari

"Odavno smo shvatili da je za uspjeh i opstanak na tržištu potrebno pratiti najnovija tehnološka dostignuća. Stoga se trudimo da u našoj školi stvorimo što bolje uslove za djecu. Ponosni smo jer smo jedna od najopremljenijih škola u kantonu, državi pa i regiji. Raspolažemo modernom opremom za STEM edukaciju, imamo kabinete opremljene odličnom informatičkom opremom, kabinete za CNC tehnologiju, mehatroniku te moderne radionice za zanate. Istina je da nas marginaliziraju, ali ako vidite šta sve imamo i kako radimo, prepoznat ćete da težimo evropskim standardima", kazala je direktorica Behlulović.

U gotovo svim kabinetima škole, a u zavisnosti od smjera, mogu se vidjeti i razni drugi radovi i eksponati, kao i "kreativni radni haos" koji ih prati. Od ručno izrađenog nakita i naočala, konstruisanih semafora, do električnih automobila na daljinsko upravljanje, primjerka respiratora ili improvizirane makete aerodroma u Sarajevu - sve to su izradile vrijedne ruke učenika. A to je najbolji primjer edukacije.

Iako mnogi misle da ovu školu uglavnom upisuje i pohađa muška populacija, i to je daleko od istine. Nakratko razgovarajući s učenicama treće godine mehatronike shvatili smo da su djevojke ovdje sasvim ravnopravne. Izrazile su svoje zadovoljstvo ovom školom, a naročito profesorima, koji se prema svim srednjoškolcima, kažu, ophode prijateljski i s razumijevanjem.

Objasnili su i na koji način SŠMZ obezbjeđuje da učenici dobiju potrebno obrazovanje iz općih predmeta, pored onih stručnih.

"Općeobrazovna nastava se izvodi prema utvrđenom Nastavnom planu i programu/kurikulumu. Učenicima nudimo učešće u raznim sekcijama gdje mogu pokazati svoje umjetničke, jezičke, sportske ili druge vještine, a koje nisu direktno vezane za struku. Tako se možemo pohvaliti uspješnim učešćem na raznim takmičenjima i nagradama za radove iz raznih oblasti", rekla je Behlulović te dodala da su i roditelji ti koji su zadovoljni programom škole:

"Prema povratnim informacijama, imamo mnogo zadovoljnih roditelja. Mnogi od njih nam pružaju aktivnu podršku i pojedinačno a i putem Vijeća roditelja. Saradnja s njima nam je jako važna. Porodica je, ipak, stub odgoja i zato se svake godine trudimo i postižemo sve bolje uspjehe."

Objasnila je i zašto smatra da ova škola treba, ako ne imati prednost, onda biti ravnopravna s ustanovama koje nude opće srednjoškolsko obrazovanje.

"Sticanjem diplome u našoj školi učenici imaju mnogo više mogućnosti za zaposlenje jer posjeduju konkretna znanja i vještine koja su sve više tražena na tržištu. Mi u ovoj generaciji već imamo učenike koji će po završetku školovanja odmah dobiti posao. Također, ono što je jako važno jeste praktična nastava koju organizujemo, a za koju učenici za vrijeme obavljanja prakse tokom školske godine primaju određenu finansijsku naknadu. Imamo i razrađen program stipendija za određena deficitarna zanimanja u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS", kazala je Behlulović.

Nakon završene škole naši učenici imaju i mogućnost da karijeru nastave u Oružanim snagama BiH, budući da je ovo jedina škola u državi u kojoj se mogu školovati učenici za zrakoplovni smjer.

Učenici nakon završene Srednje metalske škole, karijeru mogu nastaviti u oružanim snagama BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Učenici nakon završene Srednje metalske škole, karijeru mogu nastaviti u oružanim snagama BiH (Foto: I. L./Klix.ba)

"Ono što posebno želim naglasiti jeste da sa Ministarstvom odbrane BiH imamo sporazum koji se odnosi na stipendiranje naših učenika koji zadovolje kriterije. U ovoj godini imamo dvoje stipendista koji pohađaju praksu u bazi Rajlovac te nastavljaju svoju karijeru u oružanim snagama, a posebno i ponosom ističemo da su već tri naša učenika postala piloti i da imaju respektabilnu karijeru. Naravno, što se tiče ovog smjera imamo prilično veliki broj učenika koji su već odavno zaposleni na aerodromu, opsluga zrakoplova i tereta, kontroli leta te zatim po raznim međunarodnim zrakoplovnim kompanijama kao stjuardese", ističe Behlulović.

Šta mislite da bi trebalo uraditi na širem nivou da se promijeni percepcija o ovoj školi i općenito prema deficitarnim zanimanjima?

"Ako želimo dobro cjelokupnom društvu u kojem živimo onda je već 'minut do dvanaest'. Potrebno je aktivno se uključiti u promjenu percepcije o stručnom obrazovanju općenito, promovisati ga i promijeniti upisnu politiku, izraditi strategiju. U 21. vijeku – vijeku tehnoloških i informacionih dostignuća, trebao bi biti zajednički cilj svih nas:

  • približiti uloge i mogućnosti nauke i tehnologije u stvaranju novih vrijednosti i ekonomskog prosperiteta
  • probuditi svijest o značaju razvoja nauke, tehnike i tehnologije
  • promijeniti sliku naučne struke u javnosti

U tom kontekstu, ako želimo dobro ovom društvu, trebamo svi inspirisati i motivisati javnost na izučavanje i usavršavanje u oblastima esencijalnim za razvoj društva i društvene konkurentnosti što bi vremenom dovelo do izbora odlično plaćenih i konkurentnih profesija i razvoja države.

Ukoliko svi ne shvatimo trenutno stanje - imati ćemo ogroman problem u Kantonu Sarajevo odnosno državi. Svjesni smo činjenice da je na tržištu ogroman deficit zanimanja koja mi školujemo i uveliko smo počeli raditi na tome, a zahvaljujući stečenim iskustvima i našim kontaktima s privredom, želimo biti na usluzi kako učenicima i roditeljima, tako i cjelokupnoj društvenoj zajednici. Naše cilj ćemo ostvarivati kroz planirane razvojne segmente u harmoniziranoj i moderno opremljenoj sredini, a u skladu sa zakonskim propisima te omogućiti odgoj i obrazovanje učenika ravnopravno po svim nivoima sa željom da to u konačnici rezultira profiliranjem učenika koji se odlikuju stručnim, poduzetničkim, socijalnim i kulturnim kompetencijama koje će predstavljati osnovu za integraciju u njihovim daljim životnim opredjeljenjima koja će im omogućiti pozicioniranje na globalnom tržištu rada.

Naša vodilja u svemu je – vjerovanje i spoznaja da je obrazovanje ključni strateški segment uspješnosti svake države pa tako i naše, u kojoj i Srednja škola metalskih zanimanja ima određenu i veoma bitnu ulogu, ali očekujemo mnogo više razumijevanja i strateškog djelovanja relevantnih institucija, sami ne možemo. Stručno obrazovanje je već imperativ", zaključila je direktorica Behlulović.

Zahvaljujući višedecenijskom trudu, umijeću, znanju, radu i entuzijazmu uposlenika, danas je Srednja škola metalskih zanimanja opremljena sofisticiranom opremom i ispunjava uslove za kvalitetno školovanje učenika kojima su na raspolaganju:

  • Sedam učionica opremljenih sa multimedijalnom opremom
  • 11 kabineta sa sofisticiranom opremom za CNC područje, mehatroniku, STEM itd.
  • 10 radionica za izvođenje praktične nastave/laboratorijskih vježbi sa modernom opremom (BOSCH, GROHE, GEBERIT itd.)
  • Biblioteka-čitaonica u ugodnom ambijentu
  • Dvije sale za tjelesni odgoj
  • Sportsko igralište
  • Fitnes kabinet

U školi aktivno djeluje 15 raznih sekcija u kojima učenici mogu da uče i da se druže kroz vannastavne aktivnosti: STEM radionica, dramska sekcija, novinarsko-literarna sekcija, ekološka sekcija, recitatorska sekcija, informatička sekcija i mnoge druge.

Za učenike koji imaju potrebu za pomoći u svom učenju i radu organizovana je dopunska nastava da bi popravili svoj uspjeh, a za one nadarene organizovana je dodatna nastava da bi mogli proširiti svoja znanja i učestvovati na raznim takmičenjima. Upravo takva organizacija doprinijela je da je ova škola postigla veoma zapažene uspjehe na mnogim takmičenjima državnog i međunarodnog nivoa, osvojivši nekoliko zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja.

Izazovna vremena iziskuju i izazovne odluke. Srednja škola metalskih zanimanja u Sarajevu, pruža obrazovanje koje je relevantno i neophodno, a kako i sami kažu - vrijeme je da ostavimo predrasude po strani i prepoznamo vrijednost stručnog obrazovanja.

"Pozivamo sve učenike i roditelje osnovnih škola da dođu u školu i pogledaju kabinete, radionice i opremu te odluče o upisu u srednju školu", poručili su iz Srednje škole metalskih zanimanja.

U izborima koji oblikuju našu budućnost, posjeta ovoj školi pokazala nam je da iza skromne fasade stoji moderan temelj za budućnost naše radne snage, a da prestiž jedne obrazovne institucije ne treba i ne može biti mjerilo uspješnosti u edukaciji.