{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sređen LinkedIn profil – put do dobrog posla

15.6.2015. u 16:29
222
15
Sređen LinkedIn profil – put do dobrog posla
222
Sređen LinkedIn profil – put do dobrog posla
Bez obzira na to da li ste zaposleni, tražite posao ili pokušavate da promovišete sopstveni biznis, LinkedIn je najjeftiniji alat za umrežavanje koji će vam pomoći da ostvarite svoje profesionalne ciljeve.
Iako je LinkedIn sjajno mjesto za networking i pronalaženje novog posla, samo imati profil na ovoj društvenoj mreži nije dovoljno. Tek kada se profil na LinkedIn-u optimizuje i prilagodi zahtjevima tržišta i vašim ciljevima, možete iskoristiti sve potencijale koje ova najveća poslovna društvena mreža pruža.

BusinessAcademy savjeruje kako unaprediti svoj LinkedIn profil i ostaviti profesionalan utisak.

Optimizujte profil
Malo ko obraća pažnju na naslov koji stavlja na svoj LinkedIn profil, a on je jako važan. Da biste privukli pažnju nekome da pogleda vaš LinkedIn profil morate imati uočljiv naslov, jer je to nešto što vam daje profesionalni identitet i što će potencijalni partner ili poslodavac prvo ugledati. Ono što je takođe važno jeste da cijeli profil sadrži ključne riječi, koje će pomoći da se vaše ime češće prikazuje u rezultatima pretraživača, ali i istaći vašu strast prema profesiji.

Napravite prilagođeni URL
Da biste se lakše reklamirali, napravite url linkedin.com/vašeime. Evo kako. Na Edit Profile ekranu, u dnu sivog prozora, koji pokazuje osnovne informacije o vašem profilu, vidjećete sekciju Public Profile URL. Pomoću opcije Edit možete promijeniti svoju adresu po želji. U protivnom, LinkedIn će vam automatski i nasumično dodijeliti neku kombinaciju brojeva.

Pišite u prvom licu
Iako se upotreba prvog lica ne preporučuje za pisanje CV-ja, ona je preporučljiva kada govorimo o LinkedIn-u. Vaš profil je mnogo više od „mrtvih” slova. Zato bi trebalo da pišete kao da vodite razgovor sa nekim. Ovako će ljudi najlakše steći pravu sliku o vama.

Istaknite svoje rezultate
HR menadžeri provode veliki broj sati pretražujući LinkedIn u potrazi za pravim kandidatima. Ono što ih zanima jesu rezultati. Zato se potrudite da sebe predstavite kao nekog ko postiže rezultate i izlazi na kraj sa izazovima. Kako u kratkom pregledu tako i u sekciji o radnom iskustvu – stavite akcenat na akciju, konkretne rezultate. Pričajte o situacijama kada ste bili unaprijeđeni ili pohvaljeni zbog lične incijative.

Izaberite pravu sliku
Ako na svoj štampani rezime ne biste stavili neformalnu fotografiju sa kućnim ljubimcem, nemojte to raditi ni na LinkedIn profilu. Ne smijete izgubiti iz vida da vas na LinekdIn-u posmatraju mogući poslodavci. Visokokvalitetna fotografija skorijeg datuma, koja, ukoliko je moguće, opisuje vašu poziciju ili zanimanje – to je najbolji savet za profilnu sliku.

Budite aktivni
Postoji obilje grupa, alumni klubova i drugih asocijacija širom svijeta. Uzimanje učešća u grupnim diskusijama može dovesti do novih kontakata ili poslovnih ponuda. Liste otvorenih konkursa se često mogu vidjeti na stranici neke grupe, a komentarisanjem i dijeljenjem sadržaja potvrđujete se kao ekspert, ali i kao entuzijasta.

Povežite LinkedIn sa Twitterom
U podešavanjima LinkedIn profila (Settings) možete nalog povezati sa Twitterom. Pomoću ove opcije imaćete mogućnost da prikazujete svoje tvit poruke, i obrnuto – da dijelite LinedIn postove na Twitteru.

Uključite svoju struku u naslov, čak i ako ste nezaposleni
Većina HR menadžera selektuje profesionalce gotovo isključivo na osnovu boksa gdje stoji trenutno zanimanje. Ako ste trenutno nezaposleni, u naslovu napišite jednu ili više pozicija kojima stremite, a koje se slažu sa vašim iskustvom. Na mjestu za firmu napišite „samozaposlen”, „u potrazi za novim poslom”, „otvoren za nove prilike” ili neki sličan unos koji sugeriše da ste otvoreni za saradnju.
Dodajte LinkedIn svom potpisu na kraju imejla.

Sjajan način da se brže povežete sa klijentima jeste da uključite link ka svom LinkedIn profilu u sekciju imejla sa potpisom. Na ovaj način ćete pasivno povećavati broj kontakata.

Ne zaboravite na Facebook
Iako će vas poslodavci prije svega tražiti na LinkedIn-u, ukoliko ih zainteresujete, oni će obavezno pogledati i vaš Facebook profil. Ako vide neku neprikladnu sliku ili komentar, to može čak uticati na to da vas eliminišu kao kandidata za posao. Kao što brinete o svom LinkedIn profilu, tako morate paziti i šta postavljate na svoj Facebook profil.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: