|

"Srebrom srebri Srebrengrad" je projekat koji zapošljava i vraća nadu u Srebrenicu

"Srebrom srebri Srebrengrad" je projekat koji zapošljava i vraća nadu u Srebrenicu
21
Piše: S. H.
24.12.2015. u 22:05
28
komentara
21

dijeljenja
1/8 Aid Rifatbegović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
2/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Umjetnik i dizajner Aid Rifatbegović, autor suvenira "Sarajevska kocka", u Srebrenici pokreće značajan projekat pod nazivom "Srebrenica srebrom srebri". Osnovni cilj je otvoriti nova radna mjesta, ali i animirati društvo u manjim sredinama.
Zvanični suvenir sarajevske općine Stari Grad "Sarajevska kocka", nastavlja nadogradnju, ali u drugom ruhu. Naime, umjetnik Aid Rifatbegović ideju o "Sarajevskoj kocki", odlučio je proširiti i na jedinstven način implementirati u Srebrenici.

"Na ideju da pokrenemo neku pozitivnu priču u Srebrenici došli smo spontano, u saradnji sa portalom Posao.ba, Ambasadom Velike Britanije i načelnikom Općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem. 'Sarajevska kocka' samo je baza odakle ćemo graditi jedan sasvim novi brend koji će donijeti mnogo radosti i pozitivne energije u Srebrenicu", istakao je Rifatbegović u razgovoru za Klix.ba.

U Srebrenici je osiguran prostor gdje trenutno radi deset mladih Srebreničana, koji sklapaju 'Sarajevsku kocku', ali pod posebnim brendom "Srebrengrad". U toku je dvomjesečna obuka, koja je plaćena, ali su u planu brojni drugi projekti.

"Sarajevska kocka" pod brendom "Srebrengrad" imat će i nešto drugačije ruho, sa prepoznatljivim logom i srebrenim motivima. Plasman na tržište je već osiguran.

"Ovo je uvod u jednu lijepu priču, a ono što želim jeste da u mladim ljudima u Srebrenici probudim radnike, dizajnere, umjetnike, kreativce, kako bismo svi zajedno, u granicama svojih mogućnosti, doprinijeli razvoju lokalne sredine. Čitav ovaj projekat ima dva akcenta. Prvi je ekonomsko osnaživanje Srebrenice, jer je to baza, a drugi segment je duhovna nadgradnja, jer ćemo se truditi da organiziramo brojne kulturne manifestacije", izjavio je Rifatbegović.

Prva aktivnost koja je u najavi, a dio je projekta "Srebrom srebri Srebrengrad", održat će se u januaru, a riječ je o izložbi akademskog kipara Samira Sućeske. Osim toga, u planu je i organizovanje književnih večeri, mini koncerata i brojnih drugih aktivnosti.

Rifatbegović ističe da je u potpunosti posvećen projektu u Srebrenici, te je već donio odluku da se u potpunosti preseli u taj grad.

"Svim mladim ljudima savjetujem da se pokrenu i pokušaju implementirati ideje ukoliko ih imaju. Mnogo toga sami možete promijeniti, samo je bitna volja", poručio je Rifatbegović.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...