{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srebrenica je najveće gradilište u BiH

F
26.9.2009. u 15:06
0
1
Srebrenica je najveće gradilište u BiH
0
Srebrenica je najveće gradilište u BiH
Poslije rata Srebrenica je dugo tapkala u mjestu. Bila je daleko na posljednjem mjestu po razvoju i po standardu života. Industrijski kapaciteti su devastirani, a poneka firma još uvijek radi, i to s kapacitetom od najviše 40 posto u odnosu na prije dvadesetak godina.
Prije pet godina načinjeno je nekoliko koraka u obnovi i ekonomskom oporavku. Za tri godine obnovljeno je oko 3.000 porušenih domova i pokrenut rad nekoliko malih i srednjih preduzeća.

Od početka ove godine Srebrenica se ponovo budi. Dok su se drugi gradovi razvijali, Srebrenica je tapkala u mjestu, a sada je, za razliku od drugih, ovaj grad najveće gradilište u Bosni i Hercegovini.

Sredstvima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 10 miliona maraka obnovljeno je dvadesetak zgrada u centru grada, završeno asfaltiranje nekoliko putnih pravaca, a u planu je uređenje infrastrukture u još nekoliko seoskih centara. Osim Vijeća ministara BiH, u projektima obnove učestvovali su Fond za povratak BiH, UNDP, Općina Srebrenica, kao i Općina Tuzla.

Vijeće ministara uradilo je, zajedno sa službama Općine projekt na poticaju zapošljavanja. Oko milion maraka dobili su vlasnici 25 malih preduzeća koji će unaprijediti svoj biznis i zaposliti oko 80 radnika.

U centru grada počeli su radovi na izgradnji modernog hotela, ali zbog imovinskopravnih odnosa došlo je do zastoja. Ubrzano se radi na obnovi stare zgrade Gimnazije, gdje će biti sjedište pravnog i drugih fakulteta. Završena je i obnova zgrade bolnice i komunalnog preduzeća, a nabavljena i odgovarajuća oprema za rad ovih ustanova. Grad je drugačiji, ima ljepšu sliku i bar donekle je dobio prijeratni izgled.

Banjski turizam je prošlost, a ljekovite vode potocima otiču u nepovrat. Postoje ozbiljni planovi da se počne s eksploatacijom ljekovitih voda. Zašto se ne bi iskoristila ova mogućnost kada je poznato da je Austro-Ugarska još prije 105 godina na evropsko i američko tržište godišnje izvozila po milion boca vode Crnog Gubera. Oživljavanje banje bila bi prekretnica u ukupnom razvoju Srebrenice. Ljudi u Srebrenici znaju da bi racionalnim korištenjem prirodnih resursa moglo da se krene u bolji život.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: