{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbijagas pokušava upasti u BiH i preuzeti trgovinu gasom

F
11.6.2009. u 14:21
0
4
Srbijagas pokušava upasti u BiH i preuzeti trgovinu gasom
0
Srbijagas pokušava upasti u BiH i preuzeti trgovinu gasom
Almir Bečarević
Povodom najavljenog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Srbijagasa i Gasprometa Pale o načinu rješavanja imovinskih odnosa između dvaju preduzeća, BH-Gas je upozorio da se radi o realizaciji scenarija ovladavanja jedinim gasnim ulazom (Zvornik) u BiH.
BH-Gas je pozvao Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da pokrene mehanizme zaštite imovine BiH od nelegalnih radnji koje se provode u RS-u. To ministarstvo je prošle godine formiralo ekspertski tim za izradu, koordinaciju i usaglašavanje regulative u sektoru prirodnog gasa u BiH, sa zadatkom izrade državnog zakona o gasu, a kroz koji je trebalo odrediti budućnost transportnog sistema BiH, te za ovo vrijeme do postizanja konačnog dogovora nije trebalo mijenjati vlasničku strukturu s firmom koja gazduje jedinim transportnim sistemom za BiH.

"Ovim činom svi subjekti gasne privrede dovode se u situaciju završnog čina želje Srbije tj. Srbijagasa da ovlada jedinim ulazom prirodnog gasa u BiH", ističe BH-Gas u saopćenju za javnost.

Dobre namjere, kako se dodaje, o priključenju na južni tok i ostale projekte su imaginarne prirode, s obzirom na to da ne postoji niti jedna studija za gasovod kroz sjevernu Bosnu. Republika Srpska niti za 10 godina neće imati bilo kakvog potrošača, a koji će imati potrebe da koristi skladište prirodnog gasa u Srbiji, jer niti ima izgrađen gasni sistem, niti ima potrošača.

"Memorandum ima za cilj samo jedan, a to je upad Srbijagasa u BiH radi preuzimanja aktivnosti trgovine gasom", navodi direktor BH-Gasa Almir Bečarević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: