biznis
0

Srbija insistira na pritisku na BiH zbog CEFTA-e

SRNA
Srpski izvoznici prehrambenih proizvoda najavili su da će uputiti pismo premijeru i nadležnim ministrima u Vladi Srbije u kojem će zatražiti da država izvrši pritisak radi stavljanja van snage Zakona o zaštiti domaće proizvodnje kojim je BiH uvela pune carine na neke poljoprivredne proizvode iz Srbije i Hrvatske, ili da, u suprotnom, Vlada Srbije nadoknadi gubitke domaće privrede.

Predstavnici industrije piva, mlijeka, mesa, sokova, mineralne vode i vina dogovorili su se danas na sastanku u Privrednoj komori Srbije da u pismu obavijeste Vladu da će cijene proizvoda iz Srbije u BiH zbog novih mjera vlasti BiH porasti za 30 do 50 odsto, čime će postati nekonkurentni na tom tržištu.

Izvoznici traže da Vlada Srbije reaguje na način na koji su - vrlo intenzivno, reagovale i reaguju hrvatske vlasti, ili da, budući da je potpisala Cefta sporazum, nadoknadi izgubljeni dohodak privredi tako što će joj vratiti podsticajna sredstva ili na neki drugi način. 

U suprotnom, kako su se dogovorili, izvoznici će biti prinuđeni da tuže državu Srbiju. 

Izvoznici u Srbiji će u pismu obavijestiti Vladu i da će dio izvozne industrije tražiti sudsko poravnanje pred pravosudnim institucijama BiH. 

Menadžer izvoza proizvođača mlijeka "Imlek" Mirjana Karadžić rekla je da se srpsko mlijeko i mliječne prerađevine mjerama BiH stavljaju u neravnopravan položaj ne samo sa proizvodima iz BiH nego i sa proizvodima iz trećih zemalja. 

Zamjenik generalnog direktora "Mlekare" Šabac Milojko Janković rekao je da će zbog mjera BiH, šabačka mljekara smanjiti otkup mlijeka za 20 odsto, jer veliki procenat izvoza ide u BiH. 
Janković je naveo da će carina i prelevmani koje su uvele vlasti BiH povećati troškove jogurta po litru za 38 odsto, a ostalih proizvoda od 11 do 26 odsto. 

Direktor Pivare Čelarevo Aleksandar Radosavljević rekao je da će se promet piva smanjiti bezmalo za 50 odsto. 

"Imaćemo i velikih problema sa distributerima, koji će, budući da je nelikvidnost gora u BiH nego u Srbiji, teško moći da prikupe novac za našu robu", rekao je Radosavljević. 

Generalni direktor mesne industrije "Big Bull" Đorđe Kuzminac rekao je da će ta kompanija kojoj su glavna tržišta BiH, Makedonija i Crna Gora, zbog novih mjera BiH ostati bez 50 odsto tržišta.

Izvoz poljoprivredno prehrambene proizvodnje iz Srbije u BiH čini oko 50 odsto ukupnog agrarnog izvoza Srbije, što je oko 230 miliona dolara godišnje. 

Novim zakonom, koji je stupio na snagu u ponoć, 30. juna, BiH je uvela carine na uvoz mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih prerađevina, jaja, meda, mekušaca, ribljih prerađevina, sladoleda, vode, sokova, piva, vina, ali i proizvoda kao što je sirće, i to samo iz Srbije i Hrvatske.