biznis
50

Srbija: Indijci u Inđiji prave cyber grad za 10.000 informatičara

Klix.ba
Direktor beogradske firme Embassy Techzones, Ramgopal Narayanan, u Inđiji (Srbija) će kupiti 220 hektara zemljišta, a dosad je uložio 15 miliona eura u prvu fazu izgradnje Embassy Techzones IT parka u Inđiji. Ova firma tu namjerava napraviti cyber grad za 10.000 informatičara.

Firma je nedavno proslavila završetak prve faze izgradnje IT parka u Inđiji, koji vide kao jezgro iz kojeg će taj sremski gradić postati budući centar informatičke industrije jugoistočne Evrope, a onda i čitave Evrope, kako to uz smiješak konstatuje Narayanan. Embassy je, naime, naučila graditi ne IT parkove poput ovoga, nego čitave cyber gradove, piše Jutarnji list.

Indijci su kupili 50 hektara između Starog Slankamena i Inđije, nedaleko od autoceste Zagreb - Beograd. Planiraju kupiti još 170, tako da će imati 220 hektara zemlje.

Silicijska dolina Inđija

"Kad Amerikanci dođu do nas, kažu da je ovako u Sacramentu izgledalo na početku. Svih tih 220 hektara bit će na raspolaganju za širenje IT parka kako posao bude rastao", rekao je Narayanan. U Srbiji gradić Inđiju već nazivaju svojom Silicijskom dolinom, iako bi se tek iduće godine trebali useliti prvi stanari. Ti Amerikanci koje Srem podsjeća na Kaliforniju predstavnici su firmi s kojima Embassy pregovara o iznajmljivanju prostora u novoj zgradi.

Indijski investitori podigli su na pustopoljini pokraj Inđije zgradu od 10.000 kvadrata u kojoj bi trebalo raditi 1.500 ljudi. I to vide tek kao početak. Neupućeni posjetitelj tu ne vidi ništa posebno: zgrada je još neuseljena, prazna, s radnicima koji razvlače kablove i uređuju okoliš. No, to je ustvari prava fabrika, jer je tu najvažnije ono što ne vidite golim okom, a to je moćna infrastruktura. U slučaju katastrofe, da čitava zemlja ostane bez struje, zgrada može 72 sata funkcionirati bez vanjskog napajanja električnom energijom. S posebnim značajem pokazuju prostoriju u srcu zgrade, mjesto za moćne servere: ta soba je toliko zaštićena da ni u slučaju požara mašine u njoj ne bi bile ugrožene.

S Indijcima je u strateško partnerstvo u ovom projektu ušla zagrebačka firma Luxor Multiservis čiji je zadatak upravljanje i održavanje zgrade, kompletan posao od čišćenja do održavanja instalacija.

Zemlja koja miriše na novac

"Čim sam došao ovdje i onjušio zemlju, vidio sam da miriše na novac, na zaradu. Evo, sad su već tu za nama došli i Danci koji su do nas otvorili pogon Grundfosa, svjetski poznatog proizvođača pumpi", kazuje Narayanan. Danci su u pogon u Inđiji uložili 50 miliona eura i zaposlili 150 ljudi, a objavili su da do kraja 2014. broj zaposlenih planiraju povećati na 350.

I Danci i Indijci u posao u Srbiji ušli su preko SIEPA-e, agencije srbijanske vlade za strana ulaganja i promociju izvoza, koja je za svako novootvoreno radno mjesto davala i po 10.000 eura. Sve je počelo 2008. kad je SIEPA tražila poslove i investicije koje bi dovele do otvaranja novih radnih mjesta, priča Narayanan. On je već tada živio u Srbiji i kontaktirao sa SIEPA-om, a potom otišao u Bangalore do sjedišta Embassyja. SIEPA im je predložila više lokacija, a oni su se odlučili za Inđiju.