Auto industrija
0

Spykerove akcije porasle nakon ponude za "Saab"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Akcije holandskog proizvođača luksuznih automobila Spykera značajno su porasle nakon što je kompanija uputila novu ponudu za kupovinu švedskog Saaba od General motorsa.

Vrijednost dionica povećana je za 27 posto. Američki gigant ima rok do večeras u 22:00 časa da odgovori na Spykerovu ponudu, prenosi BBC.

Spykerov direktor Viktor Muller izjavio je da je uvjeren da će nova ponuda biti prihvaćena. GM navodi da u ovom trenutku razmatra ponude nekoliko strana zainteresovanih za Saab.

Nova ponuda upućena je nakon što je američka kompanija prije deset dana objavila da će ugasiti Saab, jer nije našla kupca za ovog švedskog proizvođača automobila.

"Sasvim smo uvjereni da će naša nova ponuda odblokirati zastoj koji je spriječio sklapanje sporazuma. Ovo će nam omogućiti da sklopimo dogovor prije roka koji je postavio GM", saopštio je Muller.

Novi prijedlog Spykera ima 11 tačaka. Vjeruje se da on ne sadrži zajam Evropske investicione banke, što bi ubrzalo sklapanje sporazuma do kraja decembra.

Spyker je u djelimičnom vlasništvu ruskog bankarskog tajkuna Vladimira Antonova. Švedski sindikati apelovali su da General motors razmotri novu ponudu.