Microsoft BiH
0

Sprječavanjem piratstva do novih projekata

FENA
Suradnja Microsofta sa vladama u BiH seže puno dalje od pukog licenciranja i otvara prostor za različite projekte kojima se promovira korištenje najsavremenijih tehnologija u BiH, čime se daje jedna nova dimenzija IT (informacione tehnologije) sektoru.

Direktorica Microsofta BiH Lejla Zukić-Krivdić u razgovoru za Fenu ističe da se u cilju daljnjeg rasta i razvoja te suradnje kontinuirano u BiH treba baviti problemom piratstva.

  • Mi smo se obavezali da ćemo u saradnji sa vladama raditi na jačanju lokalne IT industrije. Kad se uredi tržište, kad svima bude jasno da je država sa svojim institucijama stala iza zaštite prava intelektualne svojine, tada se otvara prostor za inovacije, tada će stručnjaci biti motivirani da ulažu u razvoj, kazala je direktorica Microsofta BiH navodeći da su nedavne akcije u sprječavanju piratstva koje je provela SIPA dobar znak i pokazatelj da BiH ide u pravom smjeru.

  • Istina, još je mnogo posla pred nama, a mi u Microsoftu smo spremni dati našu punu podršku u prenošenju znanja i iskustava kako iz nama bliskog okruženja, tako i iz cijelog svijeta, dodala je.

Ona je podsjetila da su vlade u BiH - obje entitetske vlade, Vijeće ministara, Vlada Tuzlanskog kantona i Brčko Distrikt potpisali ugovore sa Microsoftom, kojima su pored ostalog i licencirali Microsoft software kojeg koriste.

Po njenim riječima to je bila veoma značajna poruka koju su vlade odaslale kako javnom, tako i poslovnom sektoru u BiH, ali i javnosti uopće.

Također je najavila da će se na tržištu uskoro pojaviti novi proizvodi Microsfta od kojih je izdvojila novu verziju operativnog sistema – Windows 7 koji će biti globalno dostupan od 22. oktobra, a za koji navodi kako donosi jedno sasvim novo korisničko iskustvo.

U okviru projekta “Partneri u učenju”, koji Microsoft BiH provodi u saradnji sa nadležnim ministarstvima obrazovanja u BiH, planiran je niz aktivnosti usmjerenih ka poboljšanju pristupa novim tehnologijama i njihovoj upotrebi u procesu osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Prva u nizu tih aktivnosti će biti konferencija o zaštiti prava intelektualne svojine polovinom oktobra u Sarajevu.

Po riječima direktorice Zukić-Krivdić cilj je okupiti direktore osnovnih i srednjih škola u BiH, te predstavnike ministarstava obrazovanja, budući da su oni upravo ti koji obrazuju buduće generacije stručnjaka, umjetnika.

  • Mišljenja smo da edukaciju o temi prava intelektualne svojine treba započeti od malih nogu, navodi direktorica Microsofta BiH.