{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spremni za komercijalnu proizvodnju cigareta

S
30.3.2009. u 18:44
0
2
Spremni za komercijalnu proizvodnju cigareta
0
Spremni za komercijalnu proizvodnju cigareta
Foto: RTV Mostar
Nakon što je prije godinu i pol dana prekinuta proizvodnja cigareta u Fabrici duhana Mostar, a u međuvremenu poništen ugovor sa kupcem, bugarskom firmom "Pazardzhikom", mostarski duhanski gigant i pored brojnih problema završio je probnu i spreman je pokrenuti komercijalnu proizvodnju.
Kako nam je potvrdio direktor FDM-a Bakir Pekušić, radnici su završili oko 100 kilograma cigareta, a sada očekaju izjašnjavanje Vlade Federacije i Agencije za privatizaciju FBiH kako bi počeli sa prozvodnjom poznatih marki drina i trend cigareta.

"Radnici su u nemogućnosti da pokrenu proizvodnju jer se trenutno ne zna ko je pravi vlasnik fabrike, da li je to bugarska firma 'Pazardzhik' ili Vlada Federacije BiH", istakao je Pekušić.

Pekušić je podsjetio da je Agencija za privatizaciju FBiH podnijela tužbu protiv kupca, firme 'Pazardzhik', koja je prošle godine kupila Fabriku duhana Mostar, ali nije ispunila niti jednu stavku iz ugovora.

Naime, bugarska firma trebala je do februara potpisati sporazum sa Poreskom upravom FBiH o plaćanju 3,6 miliona KM duga zbog kojeg je blokiran rad fabrike te isplatiti radnicima oko 560.000 KM za zaostale plaće.

Obzirom da kupac nije ispunio svoje obaveze, kupoprodajni ugovor je raskinut. Fabrika duhana Mostar nakon toga je potpisala sporazum sa Poreskom upravom FBiH o odgođenom plaćanju duga za porez, koji ukupno iznosi 5,6 miliona KM, čime su se stekli uslovi za ponovno pokretanje proizvodnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: