10 nekretnina
0

Spremne tužbe za vraćanje imovine

SRNA
Pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju Federacije BiH (APF) Fikret Talić rekao je da je spremna dokumentacija za podnošenje tužbi za vraćanje 10 nekretnina koje firme iz FBiH imaju na području republika bivše Jugoslavije.

"Kompletiramo podatke gdje imamo originalnu dokumentaciju preduzeća iz naše nadležnosti. Ona će biti dostavljena Pravobranilaštvu. Imamo za sada prijedloge za 10 predmeta, a biće ih još", rekao je Talić za "Nezavisne novine".

On je istakao da se 10 predmeta odnosi na imovinu "Agrokomerca", "Sarajevo osiguranja", "Šipad export-importa" i Rudnika "Kreka".

"Nekretnine firmi su uglavnom u Srbiji. Ima ih i u Hrvatskoj, a 'Kreka' ima stan u Sloveniji", rekao je Talić i dodao da Agencija ne raspolaže podacima o tržišnoj vrijednosti.

On rekao da se čeka usvajanje izmjena Zakona o početnom bilansu preduzeća u Domu naroda Parlamenta FBiH kako bi tužbe mogle biti podnesene.

Ekonomista u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić rekao je da je, prema podacima Komore, u Srbiji evidentirano 760 nekretnina firmi iz BiH, čija je vrijednost, prema procjeni od prije dvije godine, bila oko dvije milijarde evra, ali je sada vjerovatno niža zbog pada cijena nekretnina.

"To su poslovni prostori, skladišta, saloni. I u Hrvatskoj je evidentirana široka lepeza na atraktivnim lokacijama. To su velike vrijednosti. Tu je 'Šipadova' luka u Šibeniku. 'Agrokomerc' ima 200 miliona KM vrijednu imovinu", rekao je Hasić.
Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici zadužila Pravobranilaštvo FBiH da uz pomoć APF podnese tužbe radi vraćanja u posjed imovine za koju Agencija ima dokumentaciju.