biznis
0

Sporazum USAID-a i UniCredit Zagrebačka banka vrijedan 16 miliona dolara

FENA
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i UniCredit Zagrebačka banka najavili su danas novi sporazum o kreditnim garancijama vrijedan 16 miliona dolara.

Na konferenciji za novinare održanoj na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2007, direktorica Misije USAID-a u BiH Jane Nandy kazala je da će USAID osigurati UniCredit Zagrebačkoj banci garanciju za 50 posto glavnice kredita.

Od 16 miliona dolara kreditnih sredstava, 14 će biti usmjereno poduzećima iz sektora drvoprerade i turizma, a dva miliona malim poljoprivrednicima, nevladinim organizacijama i mikro poduzećima.

Direktor segmenta velikih sustava UniCredit Zagrebačke banke Sanel Kusturica istaknuo je kako je ovo drugi sporazum između USAID-a i UniCredit Zagrebačke banke.

U okviru prvog sporazuma plasirano je 9 miliona dolara kredita, zahvaljujući kojima je otvoreno 200 novih radnih mjesta, te je zadržano 600 već postojećih radnih mjesta.

Kusturica i Nandy pozvali su poljoprivrednike, te vlasnike malih drvoprerađivačkih i turističkih poduzeća da iskoriste ovaj sporazum i s pomoću njega realiziraju svoju poslovnu ideju.