{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sporazum o zajedničkom finansiranju projekta obilježavanja plovnog puta Save

F
FENA
25.3.2008. u 16:10
0
0
Sporazum o zajedničkom finansiranju projekta obilježavanja plovnog puta Save
0
Sporazum o zajedničkom finansiranju projekta obilježavanja plovnog puta Save
Ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić, ministar prometa i komunikacija FBiH Nail Šećkanović, ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović i gradonačelnik Brčko Distrikta Mirsad Đapo potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o zajedničkom finansiranju projekta "Obilježavanje plovnog puta rijeke Save" kojim se uređuje pravni i administrativno - tehnički okvir zajedničkog finansiranja i upravljanja tim projektom.
Potpisnici su na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu izrazili zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma i istaknuli da je to jedna od obaveza BiH u međunarodnim odnosima i zajednički posao zemalja koje povezuje rijeka Sava. Naglašeno je da se obnovom oznaka plovnog puta Save čini prvi korak na vraćanju riječnog prometa na način koji omogućava sigurniju plovidbu.

Tim projektom BiH, kako je istaknuto danas, realizira obaveze koje proizlaze iz Plana obilježavanja rijeke Save za 2008. godinu koji je donijela Savska komisija, a čija je realizacija u toku u Srbiji i Hrvatskoj.

"Nadamo se da će BiH zajedno s Hrvatskom i Srbijom, uz posredovanje Savske komisije, uskoro dogovoriti zajednički projekt na čišćenju i kompletnom uređenju plovnog puta radi dostizanja razine iz 1990., a možda i više ako Studija izvodljivosti rehabilitacije i razvitka plovidbe na rijeci Savi pokaže opravdanost takve investicije", kazao je ministar Ljubić.

Federalni resorni ministar Šećkanović naglasio je da je Sava kao jedan od lokaliteta na kojima će se odvijati vodni saobraćaj u BiH u vrhu prioriteta Vlade FBiH.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja današnjeg dokumenta izrazio je i gradonačelnik Brčkog i istaknuo da će to doprinijeti razvoju luke Brčko posebno stoga što je privrede u BiH zainteresirana za prijevoz tereta putem te luke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: