biznis
0

Sporazum o saradnji komora Banje Luke i Novog Sada

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Područna privredna komora Banja Luka i Regionalna privredna komora Novi Sad potpisale su danas sporazum o saradnji kojim će biti obezbijeđeno proširenje privredne saradnje, uklanjanje carinskih barijera i priznavanje sertifikata između ove dvije oblasti.

Predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Nikola Tolimir rekao je da će na ovaj način biti otklonjene prepreke u oblasti carinskih propisa i izvršen pritisak na organe koji donose propise i prave zastoj u kvalitetnijem radu obje privrede.

"Privrednici i jedne i druge regije imaju povjerenja u komore i na ovaj način pokušavamo da našu saradnju podignemo na viši nivo. Srbija i Privredna komora regije Novi Sad su u smislu saradnje sa nama na prvom mjestu, a privatizacijom 'Telekoma' se našoj privredi izuzetno pomoglo", rekao je Tolimir.

On je dodao da robna razmjena između RS i Srbije raste iz godine u godinu i da se u ovoj godini u RS očekuje pokrivenost uvoza izvozom od 60 odsto.

"Nadam se da će današnji susret privrednika otvoriti mogućnost potpisivanju još nekoliko ugovora, a privrednicima smo obećali da ćemo im biti produžena ruka i pomoći im da imaju što manje problema", najavio je Tolimir. 

Prema njegovim riječima, RS u Srbiju najviše izvozi električnu energiju i uvozi hladno valjani lim, a veliki uvoz ostvaruje se i u prehrambenoj industriji.

On je istakao da najveći problem postoji u razvoju malih i srednjih preduzeća, jer ona nemaju razrađenu infrastrukturu, što bi se moglo poboljšati zajedničkim nastupima na sajmovima privrede gdje bi bili  predstavljeni njihovi potencijali.
Predsjednik Regionalne privredne komore Novi Sad Dragan Lukač rekao je da su privrednici obe oblasti zainteresovani za proširenje saradnje, jer je region Novi Sad najrazvijeniji u Srbiji, što bi mogao biti podstrek i za razvoj Banjalučke regije.

"Današnji sporazum proširit će djelovanje između naših privreda i naš zadatak koji smo imali susretom privrednika je već ostvaren", rekao je Lukač.