{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sporazum o načelima energetske politike BiH

F
6.11.2008. u 18:03
0
1
Sporazum o načelima energetske politike BiH
0
Sporazum o načelima energetske politike BiH
Sporazum o načelima energetske politike potpisali su danas u Banjoj Luci predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i premijeri bh. entiteta Nedžad Branković i Milorad Dodik, a kojim će se ponovo vratiti regulatorna uloga institucija države u maksimiziranju cijena nafte i naftnih derivata.
"Na taj način ćemo kroz zaštitu potrošača moći uvesti akcizu od 10 feninga za razvoj i upravljanje mreže autocesta i brzih cesta, jer mi smo jedina država koja nema tu vrstu akcize", pojasnio je premijer FBiH Nedžad Branković.

Načelnim sporazumom definiran je i način servisiranja ratnog duga za gas, što omogućava, naglasio je, kontinuitet snabdijevanja gasom, a također, će se zajednički planirati i koordinirati razvoj gasne transportne i distributivne mreže, te terminala za tečni gas.

Branković je na zajedničkoj pres-konferenciji kazao da su svim ovim aktivnostima koje će se u narednom periodu konkretizirati želi cijeli prostor BiH učiniti energetski pouzdanim i neovisnim, jer je energetika osnova za bh. privredne aktivnosti.

Dokumentom se za sada definirana osnovana načela kako će se upravljati prometom i distribucijom nafte i naftnim derivatima, prirodnim gasom, ali i ukupnim aktivnostima u oblasti elektične energije.

"Dogovorili smo se da ćemo stvoriti normalne uvjete za funkcioniranje kompanije 'Elektroprijenos BiH' i pristupiti usklađivanju zakona i statuta te kompanije, posebno u jednom detalju koji je važan za razvoj distributivnih područja“, rekao je Branković.

Sporazum se odnosi i na to na koji će se način primjeniti evropska regulativa kada je u pitanju primjena ekološki čistih goriva i bioderivata, a razmotrit će donošenje novih zakona koji reguliraju korištenje biogoriva.

U narednih par mjeseci slična načela sporazuma trebalo bi da se pripreme za sektor poljoprivrede i sektor transportne infrastrukture.

Premijer RS-a Milorad Dodik je rekao da je veoma važno da se otklone nedoumice oko funkcioniranja "Elektroprijenosa BiH" u narednom periodu.

Inače, ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić reagirao je na današnjoj pres-konferenciji rekavši da nije bio upoznat s ovim sporazumom i o načelima energetske politike i da se od njega ogradio, jer "prvi put čuje za njega".

"Želim da vjerujem da je sve to dobro, ali u ovom momentu ne mogu Sporazum komentirati“, rekao je Vrankić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: