Rezultat dugih pregovora
0

Sporazum o gornjoj granici američkog duga spreman za glasanje, slijedi borba u kongresu

A. Ku.
Joe Biden predsjednik SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden predsjednik SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da je dvostranački dogovor o podizanju gornje granice američkog duga spreman za glasanje u Kongesu.

On je u nedjelju rekao da je sporazum rezultat kompromisa, dok ga je republikanski predsjednik Predstavničkog doma Kevin McCarthy ranije nazvao "dostojnim američkog naroda".

Međutim, sada moraju uvjeriti članove Kongresa da ga odobre. Predloženi sporazum rezultat je dugih i ogorčenih pregovora između demokrata i republikanaca.

Trezor je upozorio da će SAD ostati bez novca 5. juna ukoliko dogovor ne bude postignut. SAD moraju posuditi novac da finansiraju vladu jer troše više nego što skuplja na poreze.

Republikanci traže smanjenje potrošnje u oblastima kao što su obrazovanje i drugi socijalni programi u zamjenu za podizanje limita duga od 31,4 biliona dolara (25 milijardi funti).

Na kratkom pojavljivanju pred novinarima u nedjelju navečer Biden je rekao da je predloženi sporazum "zaista važan korak naprijed".

"Sporazum također predstavlja kompromis koji znači da niko nije dobio sve što želi, ali to je odgovornost vlasti", rekao je Biden i dodao da vjeruje da je McCarthy pregovarao u "dobroj vjeri" i da sada ima glasove da dogovor bude podržan u Kongresu.

Dogovorom je predviđeno da će državna potrošnja koja se ne odnosi na odbranu uglavnom ostati na istom nivou dvije godine, a zatim porasti za 1 posto 2025. godine.

Ne bi bilo velikih promjena u zdravstvenom osiguranju Medicaid-a, a predloženi sporazum u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu za veterane.

Zakoni o energetskim dozvolama treba da se pojednostave kako bi se ubrzalo vrijeme odobravanja novih projekata.

Sredstva za pomoć u periodu koronavirusa koja nisu potrošena vratit će se u sporazum, što je još jedan zahtjev republikanaca. Određene promjene u dobi su predložene za vladin program koji obezbjeđuje pomoć u kupovini hrane za ljude s niskim primanjima ili bez primanja.

McCarthy je u subotu osvrnuo na "historijska smanjenja potrošnje, posljedične reforme koje će ljude izvući iz siromaštva u radnu snagu".

"Nema novih poreza, nema novih vladinih programa", rekao je on. Ali sada se suočavaju sa izazovom da dogovor proguraju korz Dom jer bi mu se mogli suprotstaviti neki među republikancima i demokratama.

U nedjelju je republikanski predstavnik Chip Roy iz Teksasa rekao da će on i neki drugi pokušati da zaustave.

Republikanci kontrolišu Dom sa 222 prema 213, dok demokrate kontrolišu Senat sa 51 prema 49.

Američko neplaćanje bi uzdrmalo američku ekonomiju i poremetilo globalna tržišta.

Američka recesija bi imala velike negativne efekte za mnoge zemlje širom svijeta, za koje su SAD ključni trgovinski partner, one ne bi mogle prodati ekonomiji koja ne kupuje toliko.

A budući da je američki dolar svjetska rezervna valuta, neizvršenje obaveza bi izazvalo paniku širom svijeta, što bi na kraju dovelo do rasta cijena mnogih roba.