biznis
0

Špirić razgovarao sa holandskim ministrom za razvoj

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić rekao je u Amsterdamu na sastanku sa ministrom za razvoj i kooperaciju Kraljevine Holandije Albertom Koendersom, da je BiH spremna za sve oblike saradnje sa Holandijom.

Predsjedavajući Špirić je izrazio nadu da će BiH u budućnosti biti još atraktivnija za holandske investitore, pogotovo u svjetlu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Naglasio je da bi formiranje zajedničkih preduzeća bila garancija daljnjoj dobroj privrednoj saradnji između BiH i Holandije.

Sastanku sa Koendersom prisustvovao je i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić.

Predsjedavajući Špirić je rekao da se ne može govoriti o dobroj ekonomiji u BiH, ali može o ekonomiji koja je na dobrom putu.

Špirić je naglasio da je vanjskotrgovinski deficit izazov sa kojim se BiH suočava. Rekao je da bi Holandija mogla pomoći BiH u analizi deficita i mogućnosti povećanja proizvodnje i konkurentnosti na tržištu s ciljem izrade akcionog plana za smanjenje deficita.

Predsjedavajući Špirić je informisao Koendersa da je BiH usvojila Zakon o poljoprivredi, koji bi trebalo da predstavlja solidnu osnovu za saradnju sa Holandijom. Podvukao je da bi holandska iskustva u toj oblasti dobro došla BiH s ciljem osposobljavanja poljoprivrede za kvalitetniju proizvodnju, konkurentnost i mogućnost izvoza.

Ministar Koenders je izrazio nadu da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dati novi podsticaj investicijama i ekonomskom razvoju u BiH.

Ocijenio je da posjeta predstavnika BiH Amsterdamu pokazuje da se odnosi između dvije zemlje mogu razvijati, pogotovo u ekonomskoj oblasti.

Koenders se, takođe, založio za intenziviranje kulturne saradnje između dvije zemlje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je rekao da BiH pridaje veliku važnost saradnji sa Svjetskom bankom.

Špirić i Vrankić u Amsterdamu učestvuju na sastanku holandske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, saopćila je Služba za informisanje Vijeća ministara BiH.