biznis
173

Sparkasse Bank u samom vrhu najstabilnijih banaka u BiH

Sponzorisani članak
Sparkasse Bank dd BiH već petu godinu zaredom postiže rast veći od prosjeka tržišta u gotovo svim segmentima poslovanja, te je uprkos nepovoljnom poslovnom ambijentu u kojem posluje, kroz ključne finansijske pokazatelje na kraju 2014.g. ponovo dokazala svoju višegodišnju stabilnost i pouzdanost.

Na godišnjoj press konferenciji povodom objave poslovnih rezultata Banke, Sanel Kusturica, Direktor Sparkasse Bank dd BiH, istakao je da je ova banka u odnosu na prethodnu godinu ostvarila rast svih ključnih pokazatelja.

"Ostvarili smo rast depozita za 14%, kredita za 4%, aktive za 7,6%, te kapitala za 11%. Naša konsolidovana dobit koja je na kraju godine iznosila 11,2 miliona KM, veća je za 20% u odnosu na prethodnu godinu, čime smo dodatno učvrstili svoje poslovanje. Posebno nas raduje rast u broju klijenata, te visok stepen zadovoljstva koji naši klijenti iskazuju kroz saradnju sa Sparkasse Bank", navode iz Sparkasse Bank.

Privredni subjekti su prepoznali Sparkasse Bank dd BiH kao svog dugoročnog, stabilnog partnera i snažnu finansijsku instituciju spremnu da svojim klijentima pruži potrebnu podršku i bude pouzdan oslonac za dalji razvoj biznisa. Koliko je Sparkasse Bank dd BiH aktivna na ovom polju i koliko ulaže svoje napore u pružanje podrške privrednom i ekonomskom razvoju dokazuje sama struktura kreditnih plasmana.

"U 2014. ukupni novi kreditni plasmani su iznosili 433 miliona KM i viši su za 5% u odnosu na godinu prije, a unutar njih više od 70% plasmana odobreno je privredi», objasnio je Nedim Alihodžić, izvršni direktor, te posebno naglasio visok nivo povjerenja stanovništva u brend Sparkasse koji se ogleda, između ostalog, i kroz kontinuirani rast depozita fizičkih lica. «U protekloj godini ukupni depoziti iznosili su 637 miliona KM, a unutar njih više od 60% depozita čine depoziti građana. Ukupni depoziti su na nivou Banke ostvarili rast od 14% u odnosu na 2013. godinu, dok je cijeli sektor u segmentu depozita rastao 4,5%", zaključio je Alihodžić.

"Dok procenat rizičnih kredita u bankarskom sektoru iznosi 14%, Sparkasse Bank može biti vrlo zadovoljna sa 9,57% rizičnih kredita, a koji su ujedno pokriveni rezervama za rizične gubitke sa više od 97 procenata", istakao je još jedan od faktora stabilnosti i pouzdanosti Sparkasse Bank, izvršni direktor Amir Softić. Dodao je i da Sparkasse Bank već tradicionalno poseban akcenat stavlja na društveno odgovorno poslovanje.

"Nakon majskih poplava pomogli smo klijentima kroz podjelu interventnih paketa pomoći, obnavljali poplavljene domove, učestvovali u obnovi osnovnih škola i mostova... Ono što nas posebno raduje je da na putu naše društvene odgovornosti ostajemo vrlo posvećeni kroz podršku socijalnom poduzetništvu, sportu, marginaliziranim grupama, obrazovanju i zapošljavanju mladih".

Na kraju konferencije, Direktor Sparkasse Bank, Sanel Kusturica, govorio je o razvojnim planovima Banke.

"Usmjereni smo na daljnji rast tržišnog udjela, visok nivo kvaliteta usluge i razvoj inovacija koje će klijentima dodatno olakšati poslovanje i kroz koje ćemo pokušati zadržati epitet Banke visokozadovoljnih klijenata. U tom smislu, posebno bih istakao jedinstvenu uslugu Slikaj i plati koja se uskoro stavlja u funkciju na sva tri operativna sistema (Windows, Android i iOS), Shop & Fun karticu na 36 rata sa opcijom podizanja gotovine, zatim novu karticu vezanu za multivalutni i štedni račun, mBanking aplikaciju za pravna lica, te uvođenje online izvoda", naglasio je Kusturica, te zaključio:

"Nastavljamo sa značajnim investicijama u razvoj IT-a, kao i u infrastrukturu. Najbolja potvrda za to je upravo nedavna investicija vrijedna preko 3 mln KM u novi objekat u Tuzli, a u kojem će uskoro biti smještena nova regionalna filijala".