|

Španci profitiraju od nemira u arapskim zemljama

Španci profitiraju od nemira u arapskim zemljama
0
S
Sarajevo-x.com
27.2.2011. u 12:41
33
komentara
0

dijeljenja
Španci profitiraju od nemira u arapskim zemljama Foto: AFP
Španski turizam bilježi porast posjeta ljubitelja sunca i mora iz sjeverne Evrope od početka nemira koji su u proteklom periodu uzdrmali Egipat i Tunis.
Posljednjih godina španske destinacije imale su poteškoća da se takmiče sa popularnim turističkim lokacijama na Crvenom moru i mediteranskoj obali uglavnom jer su mjesta u Egiptu i Tunisu mnogo jeftinija, a potrebno je skoro isto vremena da se do njih stigne iz, naprimjer, Velike Britanije ili Njemačke.

Ipak, otkako su na ulicama tamošnjih većih gradova počeli protesti, prvo u Tunisu početkom januara, a onda i u Egiptu, turisti su počeli mijenjati svoje planove putovanja i okrenuli se Španiji, a posebno Kanarskim ostrvima.

Zemlja je u januaru zabilježila dolazak 2,66 miliona turista, što je 4,7 posto više nego u istom mjesecu prošle godine i prvi porast tog broja u posljednjih 18 mjeseci, objavio je ministar turizma Španije, prenosi AFP.

Najviše posjetilaca svakako privlače Kanarska ostrva, koja su u januaru primila 866.476 stranih turista, odnosno 8,8 posto više nego u januaru 2010.

"Koristi nam kriza u Egiptu i Tunisu, jer se turisti odlučuju promijeniti destinacije, a posebno se okreću Kanarima", kazao je ministar Miguel Sebastian. "To, naravno, nije cilj naše politike. Naša politika se bazira na kompetitivnosti i boljoj promociji Španije u inostranstvu, posebno na tržištima kao što su Rusija, Kina i Indija, odakle nam i dalje dolazi jako malo posjetilaca".

Turistički operateri procjenjuju da bi do kraja aprila na Kanarska ostrva moglo doći dodatnih 300.000 turista.

Balearska ostrva također bilježe porast rezervacija, kao i Grčka, dok je potražnja za Egiptom smanjena za 30, a za Tunisom za čak 50 posto.

Iako se situacija u Egiptu i Tunisu smirila, turisti strahuju da bi protesti ponovo mogli izbiti, pa se odlučuju promijeniti planove putovanja.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...