Konkurencijsko vijeće BiH
0

Spajanje Sprinda i Klasa neprihvatljivo za tržište

FENA
Konkurencijsko vijeće BiH je danas usvojilo rješenje kojim se ocjenjuje nedopuštenom koncentracija na tržištu pekarskih proizvoda (hljeba i peciva) i polugotovih jela na bazi tijesta na području Kantona Sarajevo koja će nastati pripajanjem privrednog subjekta Sprind d.d. Rajlovac, privrednom subjektu Klas d.d. Sarajevo.

Rješenjem je izrečena i novčana kazna od 15.000 KM privrednom subjektu Klas i kazna 5.000 KM odgovornom subjektu Vahidu Pašoviću kao direktoru privrednog subjekta Klas zbog dostavljanja netačnih i pogrešnih informacija Konkurencijskom vijeću BiH u postupku ocjene koncentracije.

Analizom relevantnih podataka, Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da učesnici koncentracije na relevantnom tržištu pekarskih proizvoda i imaju zajednički tržišni udjel od oko 50 posto, odnosno na relevantnom tržištu polugotovih jela na bazi tijesta više od 51 posto, te je utvrđeno da učesnici namjeravane koncentracije stvaraju i jačaju dominantni položaj na relevantnom tržištu u Kantonu Sarajevo, što bi za posljedicu imalo sprječavanje, ograničavanja ili narušavanje tržišne konkurencije.

Konkurencijsko vijeće je također utvrdilo da se radi o tržištu na kojem djeluje veliki broj privrednih subjekata s veoma malim tržišnim udjelom i veoma malom ekonomskom i finansijskom snagom, odnosno djeluje oko 130 samostalnih pekara s tržišnim udjelom od 41,72 posto, a čiji pojedinačni tržišni udjeli su ispod 0,32 posto, a da najveći tržišni udjel, pored tržišnog udjela učesnika koncentracije, ima privredni subjekt Aspek d.o.o. Sarajevo s tržišnim udjelom od šest posto.

Nadalje, analizom strukture ukupnog prihoda privredenog subjekta Klas i privrednog subjekta Sprind, u smislu raspoloživosti resursa koji utječu na uvjete poslovanja i na tržišnu konkurencije u Kantonu Sarajevo, kao što su pristup sirovinama, proizvodni kapaciteti, te pristupa kanalima distribucije relevantnih prizvoda Konkurencijsko vijeće je ocijenilo da bi namjeravana koncentracija imala za posljedicu jačanje dominantnog položaja učesnika koncentracije na relevantnom tržištu Kantona Sarajevo.

Na osnovu tržišne snage, privredni subjekt Klas, u slučaju da je odobrena predmetna koncentracija, bio bi u mogućnosti direktno kontrolirati tržišne cijene, u smislu samostalnog utvrđivanja visine tržišnih cijena relevantnih proizvoda za krajnje potrošače i donositi samostalno druge odluke o postupanju na tržištu bez snažnijeg ograničavanja koje donosi pritisak tržišne konkurencije na relevantnom tržištu proizvoda u Kantonu Sarajevo, jer na njemu nema ekonomski jakih tržišnih konkurenata.

Također, odobravanje ove koncentracije bi onemogućilo efikasnu tržišnu konkurenciju što bi imalo za posljedicu izrazito negativne efekte na krajnje potrošače budući da se radi o primarnim proizvodima koji pored ekonomskog imaju i socijalni karakter za stanovništvo, saopćeno je iz Konkurencijskog vijeća BiH.