Zgrada sa 37 spratova
0

Sony prodaje svoje sjedište na Manhattanu za 1,1 milijardu dolara

Klix.ba
Sonyjeva zgrada na Madison aveniji (Foto: AFP)
Sonyjeva zgrada na Madison aveniji (Foto: AFP)
Japanski gigant Sony objavio je u petak da prodaje svoje američko sjedište na Manhattanu za 1,1 milijardu dolara. Ovaj potez je jedan u nizu onih kojima kompanija pokušava nadomjestiti gubitke.
Sjedište Sonyja u New Yorku (Foto: AFP)
Sjedište Sonyja u New Yorku (Foto: AFP)
Zgradu na Madison aveniji će kupiti konzorcijum koji predvodi njujorška kompanija Chetrit Group, a posao bi trebao biti završen u martu.

"Sony poduzima niz inicijativa kako bi ojačao svoju finansijsku podlogu i poslovnu konkurentnost za budući rast", poručili su u izjavi za javnost kojom najavljuju prodaju.

Japanska firma će nakon isplate dugova i troškova transakcije zaraditi blizu 770 miliona dolara. Filmski i muzički studiji ostat će u zgradi u naredne tri godine, za šta će plaćati najam novom vlasniku.

Građevina od 37 spratova izgrađena je 1984. godine pored jedne od najpoznatijih saobraćajnica u New Yorku. Sonyju je prodata 2002. godine.

Proizvođač PlayStationa i Bravia televizora je u toku prošle fiskalne godine izgubio nevjerovatnih 456,66 milijardi jena (oko 5,1 milijardu američkih dolara). Prošle godine su najavili otpuštanje 10.000 radnika i utrošak blizu milijardu dolara na reorganizaciju.

Japanski mediji su javili da firma također planira prodati jedno od svojih sjedišta u tokijskom distriktu Osaki, koje je izgrađeno prije samo dvije godine. Prošlog juna zabilježen je pad vrijednosti Sonyjevih dionica ispod 1.000 jena. U petak ujutro je u Tokiju cijena dionica porasla na 1,093 jena.

Sonyjev izvršni direktor Kazuo Hirai poručio je da se firma mora riješiti imovine koja nije nužno potrebna, a sve kako bi učvrstili svoju finansijsku poziciju.