biznis
0

Sony predstavio prvi 4K smartphone

Klix.ba
Sony Mobile Communications je jučer na IFA sajmu u Berlinu predstavio Xperia Z5, Xperia Z5 Compact kao i prvi na svijetu 4K smartphone Xperia Z5 Premium.

Kamera na Sony Xperia Z5 smartphonu se odlikuje najbržim autofokusom i moćnom kombinacijom brzine i tačnosti za jednostavno fotografisanje trenutaka u djeliću sekunde. Njena rekordna brzina okidanja od samo 0,037 sekunde manja je od treptaja ljudskog oka.

Kombinacija velikog 23MP Exmor RS for mobile senzora i unaprijeđenog softvera uz 5X digitalni zum omogućava da se približite subjektu bez zamućenja slike i uz minimalni gubitak kvaliteta.

Prateći trendove i potrebe korisnika za kreiranjem sadržaja za društvene mreže, serija Xperia Z5 donosi znatna unapređenja kroz evoluciju Sonyjevog SteadyShot sa Intelligent Active Mode za video snimke. Poboljšanja se ogledaju kroz mogućnost kontinuiranog i ujednačenog snimanja aktivnosti poput vožnje bicikla ili skejtborda bez poskakivanja i podrhtavanja. Još jedna prednost nove Xperia Z5 serije je bolja performansa pri slabom osvjetljenju.

Xperia Z5 seriju dizajnirali su vodeći kreativni timovi Sonyja u Švedskoj i Japanu. Xperia Z5 izgleda kao tanka ploča napravljena iz jednog dijela, s metalnim okvirom i pozadinom od kaljenog stakla. Postojan, ugodan za rukovanje, vodootporan, sa ekranom dijagonale 5,2 inča, Xperia Z5 dolazi u bijeloj, grafitnocrnoj, zlatnoj i zelenoj boji.

Za one koji više vole kompaktnije telefonone tu je Xperia Z5 Compact sa ekranom dijagonale 4,6 inča. Xperia Z5 Compact dolazi u bijeloj, grafitnocrnoj, koraljnoj i žutoj boji.

Oba uređaja su izrađena od prvoklasnih materijala, stražnja strana je od kaljenog stakla na kojem je utisnut Xperia logo. USB ulaz je bez poklopca za brzu i efikasnu konekciju i punjenje.

Sony Xperia Z5 posjeduje novi integrisani senzor za uključivanje na dodir prsta što podrazumjeva da je svaki uređaj ličan, zaštićen i lak za otključavanje jednostavnim "podigni i pritisni" sistemom. Na ovaj način je također podržan i FIDO standard – autentifikacija putem otiska prsta za online usluge plaćanja. Detalji o prvim partnerima za ovu uslugu bit će objavljeni naknadno.

Xperia Z5 Premium je prvi 4K smartphone na svijetu, koji uz 5,5 inčni 4K triluminos display i IPS, savršeno prikazuje svaki detalj u četiri puta jačoj rezoluciji od Full HD-a.

Xperia Z5 Premium sadržaj uzdiže na nivo 4K i poboljšava svaki video ili fotografski snimak, tako da je Netflix, YouTube ili snimke s odmora moguće gledati u bogatim, živopisnim 4K detaljima.

Xperia Z5 Premium dolazi s memorijom od 32GB uz mogućnost korištenja eksterne microSD kartice od 200GB, koja omogućuje dodatni prostor za 4K video snimke, filmove i slike. Xperia Z5 Premium podržava i Sonyjevu inovativnu karakteristiku memorisanja na ekranu, odnosno transfer podataka između procesora i uređaja je optimiziran tako da tehnologija memorije displaya Xperia Z5 pamti slike viđene na pametnom telefonu i skladišti sliku ili video, te snimak nije potrebno u cjelosti učitavati svaki put kad ga želite pogledati i na taj način značajno štedi bateiju.

Xperia Z5 i Z5 Compact će biti u prodaji od oktobra 2015., a Xperia Z5 Premium od novembra 2015. Xperia Z5 i Xperia Z5 Premium će biti dostupne kako u Single SIM, tako i u Dual SIM varijanti.

Potpunu listu specifikacija možete vidjeti na

Vezani članci