Tržišna inspekcija
0

Sokovi “Yes borovnica” hemijski neispravni

FENA
Foto: Tip.ba
Foto: Tip.ba
Tržišni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona izvršili su uzorkovanje sokova različitih proizvođača i različitih uvoznika i distributera u svim većim tržnim centrima i većim prodajnim mjestima u Tuzlanskom kantonu.

Preuzete uzorke, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i Pravilnikom o uzimanju uzoraka, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona uputili su na analizu Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona 24. februara.

Nakon izvršene analize dobiven je nalaz i mišljenje od Zavoda za javno zdravstvo u kome se konstatuje da doneseni uzorak "Yes borovnica" je proizvod koji s hemijskog stanovišta ne odgovara propisima Pravilnika o kvalitetu proizvoda od voća, povrća, pečurki i pektinskih preparata.

Spomenuti uzorak "Yes borovnica" je proizvod od proizvođača DOO Gudalat Gostivar Makedonija, čiji je uvoznik za BiH DOO Voćar Gornji Rahić BiH.

Uzorkovanje je izvršeno u DOO Bingo Tuzla , Supermarket Banovići, a radi se o seriji uzorka "Yes borovnica" koji je upotrebljiv do 3.6.2010. godine.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona će izaći na teren i sve spomenute uzorke koji ne odgovaraju propisima na svim prodajnim mjestima u Tuzlanskom kantonu staviti van prometa i protiv distributera (vlasnika robe) preduzeti upravne, prekršajne i druge mjere u skladu sa zakonom.