USAID
0

Softver za brži i jednostavniji rad inspekcija u BiH

FENA
Vlada Sjedinjenih Američkih Država posredstvom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) najavila je za 9. juli u Sarajevu prezentaciju početka izrade novog softvera (IMS) koji će koristiti inspekcijske službe u Federaciji BiH (FBiH) i Republici Srpskoj (RS), a omogućavat će vođenje radne evidencije za svakog inspektora, čime će biti poboljšana transparentnost njihovog rada.

Ovaj softver, vrijedan 150.000 dolara, najveća je pojedinačna investicija u sektoru inspekcije u BiH u sferi primjene informacionih tehnologija.

Prezentaciji će prisustvovati direktorica Misije USAID-a u BiH Jane Nandy te direktori uprava za inspekcijske poslove FBiH i RS Ibrahim Tirak i Slavko Subotić, najavljeno je iz USAID-a.

Sistem za upravljanje inspekcijama (IMS), koji finansira ova agencija, omogućit će da firme unaprijed znaju šta je sve predmet inspekcije i prema kojem zakonskom osnovu.

Primjena IMS sistema garantovat će i nepristran odabir firmi koje će inspektori posjetiti. Time će biti izbjegnute dugotrajne i česte posjete raznih inspektora koje mogu ometati dnevne aktivnosti u poslovanju firmi.

Novi softver će automatski bilježiti i najčešće prekršaje, čime će biti omogućeno promptno djelovanje inspekcije.

Projektom pojednostavljivanja aktivnosti izdavanja dozvola i režima inspekcije (SPIRA), USAID radi s entitetskim upravama za inspekcijske poslove na kreiranju IMS-a.

Projekat SPIRA organizirao je i obuku za više od 1.300 inspektora iz oba entiteta iz oblasti nove inspekcijske prakse i korišćenja kompjutera i IMS sistema.

SPIRA je dio USAID-ovog nastojanja da promovira ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta te podrži razvoj privatnog sektora u BiH.

Do danas je Američka vlada posredstvom USAID-a osigurala više od milijardu dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku BiH.