Guverner CBBiH
12

Softić: Ne možemo očekivati promjene životnog standarda, moramo osigurati jači priliv investicija

Piše: A. Z.
Senad Softić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Senad Softić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako svi relevantni makroekonomski podaci neće biti dostupni još neko vrijeme, guverner Centralne banke BiH Senad Softić ističe da su 2017. godine u BiH zabilježena pozitivna makroekonomska kretanja u odnosu na godinu ranije. Osim rasta deviznih rezervi, povećana je naplata prihoda od indirektnih poreza, povećan je i izvoz, a prema anketi o radnoj snazi, ostvaren je i pad stope nezaposlenosti. Ipak, ističe da se ne mogu očekivati značajne promjene.

"Očekivani rast BDP-a za 2017. godinu, prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, je 2,5 posto. S ovakvom stopom očekivanog rasta ekonomske aktivnosti ne možemo očekivati značajne promjene u životnom standardu. Bez strukturalnih reformi, koje će povećati ekonomski potencijal, a njegova iskorištenost rezultirati bržim rastom ekonomske aktivnosti, ne možemo očekivati bržu konvergenciju u životnom standardu ka nivou EU, ali i zemalja regiona", kazao je Softić za Klix.ba.

I u ovoj godini očekuje rast ekonomske aktivnosti, ali ističe da će intenzitet u znatnoj mjeri zavisiti od brzine implementacije reformi iz ekonomske agende, oporavka eurozone kao glavnog trgovinskog partnera BiH i trendova na globalnim tržištima.

"Neophodno je unaprijediti ambijent za jači priliv stranih investicija. Postoji niz faktora koji utječu na stabilnost priliva stranih investicija poput faza u globalnom investicijskom ciklusu, konkurentnosti domaćih sektora i poslovnog ambijenta u BiH. Na priliv investicija svakako utječu i političke prilike u zemlji. Mislim da je nužno usmjeriti resurse u ekonomski razvoj zemlje, proces evropskih integracija i ispunjavanje zahtjeva iz Reformske agende. Međutim, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je ova godina izborna i da je moguće da će fokus biti više na političkim, a manje na ekonomskim pitanjima pa se možda neće baš sve odvijati željenom dinamikom", ističe Softić.

Dodaje da će Centralna banka dosljednim provođenjem odabranog režima monetarne politike, ispunjavanjem obaveza koje proističu iz zakona te aktivnim učešćem u svim procesima u koje su uključeni nastaviti ispunjavanje svog mandata u skladu sa Zakonom o CBBiH. Tvrdi da je CBBiH, u makroekonomskom kontekstu, snažan stabilizacijski faktor na cjelokupnom ekonomskom prostoru i doprinosi boljoj reputaciji zemlje.

"CBBiH priprema značajnu modernizaciju platnih sistema, koja bi trebala biti implementirana u ovoj godini. Prvenstveno, riječ je o uvođenju novog žirokliring sistema koji će koristiti SEPA format platnih poruka koji koristi većina članica EU i sve članice eurozone. Time će domaćim bankama biti osiguran način rada platnih sistema kao i u EU te ćemo spremni dočekati integraciju u evropske platne sisteme kada država postane kandidat za članstvo u EU. U posljednjih nekoliko godina, u skladu sa svojim mandatom, sve više resursa koristimo za ispunjavanje obaveza proizašlih iz procesa usklađivanja s najboljim međunarodnim praksama i onih koje se vežu za proces EU integracija", zaključio je guverner Centralne banke BiH.