Elektroprivreda BiH
0

Snježne padavine ostavile brojne probleme u napajanju

FENA
Nevrijeme, kiša i prvi snijeg koji je pao u noći između 12./13. oktobra prouzrokovao je veći broj kvarova na viskonaponskoj i niskonaponskoj mreži od kojih su mnogi otklonjeni tokom jučerašnjeg dana, ali su još mnoga naselja bez napajanja električnom enegijom i čine se nadljudski napori da se i ti kvarovi otklone tokom dana, saopćeno je danas iz Elektroprivrede BiH.

Na području Kantona Sarajevo i Bosanskopodrinjskog je 100 TS bez napajanja. Bez napajanja električnom energijom još je kompletno područje Nišića - 57 trafostanica. Bez napajanja je jedna TS na Ilidži i jedna na području Vogošće, dvije TS na području Rajlovca, tri TS na području Starog Grada, 16 TS na području Trnova i 20 TS na području Bosanskopodrinjskog kantona.

U Zeničko-dobojskom kantonu, općine Tešanj, Doboj-Jug, Maglaj, Zavidovići, Begov Han, Zenica i Visoko su pod naponom.

Na području Kaknja još je 14 TS bez napajanja električnom energijom putem kojih se električnom energijom snabdijeva 448 kupaca. U Brezi je van pogona 8 TS (286 kupaca). Na području Vareša van pogona je 57 TS (674 kupca).

Posebno teška situacija je na području općine Olovo koje je kompletno bez napajanja električnom energijom zbog kvara na 35 kV dalekovodu Kladanj-Olovo i 10 kV dalekovodu Careva ćuprija-Magulica.

U kvaru su i 35 kV dalekovodi Vareš-Bijelo polje, Vareš-Tisovci, Breza-Bijelo Polje i Visoko 35-Kiseljak.

Značajno je povećan i broj kvarova na niskonaponskoj mreži.

U Srednjobosanskom kantonu kompletno pod naponom su 10 kV dalekovodi u Vitezu, Donjem Vakufu, Bugojnu i Novom Travniku.

Van pogona su 10 kV dalekovodi Turbe-Travnik otcjep za Galicu i relej Vlašić (tri TS, 25 kupaca), u Gornjem Vakufu dalekovod 10 kV Privor otcjep za TS Kozica. Na području Fojnice u kvaru je 10 Kv dalekovod Bakovići otcjep za Pogorelicu, Kozovgrad i Fratarske staje dok je na području Busovače u kvaru dalekovod Kaćuni otcjep za TS Kozice.

Na terenu se nalaze sve mobilne ekipe spomenutih distributivnih područja, saopćeno je iz EPBiH.