Posljedice pandemije
10

Snažan udarac za turizam: Kod jednog hotelijera od 2.500 kreveta popunjeno samo 20

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sektor turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva prvi je osjetio utjecaje koronavirusa, a on je danas u najtežoj poziciji. Popunjenost na državnom nivou je ispod deset posto, a i ovaj sektor čeka pomoć državnih institucija.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za Klix.ba kaže kako se situacija usložnjava, transport putnika i roba je skoro potpuno zaustavljen i to predstavlja najveći problem. Problem s komunikacijama odmah se osjeti na nekim granama, a poznato je da je turizam prvi na udaru.

"Hotelijeri su već dugo pogođeni, to je prva branša koja je osjetila posljedice dok je epidemija još bila samo u Kini. Znamo da je veliki broj turista dolazio iz ove zemlje. Prije dva dana sam razgovarao s jednim hotelijerom koji ima dvije i po hiljade krevete i koji kaže da sada ima 20 gostiju. To je popunjenost ispod jedan posto. Mnogi i zatvaraju svoje objekte", kaže Smailbegović.

Značajan broj bh. kompanija već šalje ljude kući, dodaje, ne samo hotelijeri. Poslodavci su već artikulirali svoje stavove, zdravlje ljudi je na provom mjestu, ali neophodni su svakodnevni sastanci kriznih štabova koji bi radili na mjerama prema poslovnom sektoru.

"Moramo naći načina da protok roba bude nesmetan. Kontaktirao sam neke naše najveće izvoznike, narudžbe još nikom nisu otkazane. Evropa je svjesna situacije, da postoje kašnjenja, ali sve što se može napraviti oni i dalje kupuju", kaže Smailbegović.

Swissotel Sarajevo i hotel Novotel Sarajevo Bristol, društveno su odgovorni međunarodni brendovi koji djeluju u Sarajevu. Kao i cjelokupna hotelska industrija Bosne i Hercegovine, oba hotela su pretrpjela brojna otkazivanja konferencijih sadržaja i hotelskih noćenja.

"Ovo je značajan udarac za hotelsku industriju naše države budući da je hotelska industrija najteže pogođena industrija u Bosni i Hercegovini. Zabilježena su brojna otkazivanja konferencijskih sadržaja i hotelskih noćenja u svim hotelima širom Bosne i Hercegovine", izjavila je za Klix.ba Emina Šehalić-Fazlagić, klaster generalni direktor hotela Swissotel Sarajevo i hotela Novotel Sarajevo Bristol.

Ona kaže da je u ovom momentu, ključno je da izvršimo prevenciju i zaštitimo zdravstveno stanje uposlenika i gostiju hotela.

"Solidarišemo se sa cjelokupnom hotelskom industrijom Bosne i Hercegovine i podignutog pogleda očekujemo izlazak iz krize, kao i bolje dane za sve nas", dodala je Šehalić-Fazlagić.

Poslovni sektor već je nekoliko puta adresirao svoje zahtjeve, a sve oči su uprte u narednu sjednicu Vlade FBiH.