|

Snažan rast maloprodaje i privatne potrošnje ključni pokretači ekonomskog rasta u 2019. godini

Snažan rast maloprodaje i privatne potrošnje ključni pokretači ekonomskog rasta u 2019. godini
2
Klix.ba
16.10.2019. u 11:07
0
komentara
2

dijeljenja
Snažan rast maloprodaje i privatne potrošnje ključni pokretači ekonomskog rasta u 2019. godini
Analitičari Raiffeisen banke navode da turistički sektor ostaje jedna od oblasti s najvišim dvocifrenim stopama rasta, očekivanim pozitivnim doprinosom BDP-u te očekivanim prilivom prihoda od izvoza turističkih usluga iznad milijardu EUR.
Pozitivan doprinos na ekonomski rast će imati nastavak određenih radova na dionicama koridora Vc, značajni regionalni infrastrukturni radovi te snažan rast stanogradnje.

"Ne strahujemo od nove recesije u 2019. godini obzirom da su loši pokazatelji u realnom sektoru donekle kompenzirani snažnim rastom maloprodaje i veleprodaje koje čine 21 posto BDP-a. On ukazuje i na snažan rast domaće potražnje i privatne potrošnje koja će biti ključni pokretač rasta ove godine i zabilježiti rast od 1,7 posto yoy. Domaća potrošnja je podržana rastom neto plata za 4 posto yoy, značajnim prilivom doznaka stanovništva iz inostranstva te rastom zaduženja i kreditiranja stanovništva kod domaćih banaka", navode analitičari Raiffeisen banke.

Očekivana stopa ekonomskog rasta do kraja 2019. godine je revidirana naniže, na 2,2 posto u odnosu na isti period prošle godine. Razlog tome su lošiji rezultati u industriji i ukupnom izvozu roba koji su jedan od ključnih pokretača kretanja BDP-a u posljednje četiri godine.

Obzirom na rastuće rizike od globalnog usporavanja na koje ukazuju posljednji podaci s globalnih tržišta te i dalje prisutne eskalacije u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, rizike vezane za Brexit, krizu vezanu za auto i prerađivačku industriju Njemačke, kao i ekonomsku krizu u Italiji došlo je do revidiranja naniže očekivanog rasta BDP-a euro zone i Njemačke kao ključnog trgovinskog partnera BiH. Budući da su vanjsko okruženje i očekivanja za 2020. dodatno pogoršana te da se očekuje dodatni pritisak na izvoz i proizvođače iz BiH očekuje se dodatno usporavanje ekonomije u 2020. na 1,9 posto yoy.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.