Wall street
9

Snažan rast američkih tržišta, optimizam zbog vakcine ne jenjava

R. D.
Ilustracija / Shutterstock (Foto: EPA-EFE)
Ilustracija / Shutterstock (Foto: EPA-EFE)
Optimizam na američkom tržištu kapitala zbog dobrih vijesti iz medicinskog sektora ne jenjava, referentni indeks S&P 500 skočio je na novi historijski nivo.

Tržišni indeks popeo se 0,2 posto, na 3.389,78, što je rekordni nivo, a prelazak S&P 500 na rekordno područje dogodio se nakon što je indeks koketirao sa svojim najvišim vremenom zatvaranjem više od sedam dana. Ovo, po analitičarima potvrđuje početak novog tržišta bikova.

"Bilo je puno dobrih vijesti koje naizgled potvrđuju ovaj optimizam", rekao je CNBC-u Andrew Slimmon, direktor Morgan Stanley Investment Management koji naglašava da su ekonomski podaci u posljednje vrijeme snažni, a korporativne zarade nadmašuju očekivanja analitičara.

Dionice Amazona bile su među dnevnim dobitnickma skočivši više od 4 posto. Netflix i Alphabet dobili su najmanje 2 posto, a sektor okrenut potrošačima imao je najbolji razvoj u S&P 500, koji je porastao za 1,5 posto.

Nasdaq Composite također je postigao rekord, popevši se 0,7 posto na 11.210,84. Dow Jones zaostajao je, padajući 66,84 boda, ili 0,2 posto, na 27,778 zbog korekcije dionica poput Home Depota i Walmarta, unatoč snažnim poslovnim rezultatima.