biznis
0

Snažan pad cijena dionica na azijskim berzama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene dionica na azijskim berzama snažno su jutros pale, u Tokiju i Hong Kongu više od dva posto, jer su strahovanja ulagača od daljnjih gubitaka banaka i jačanja recesije prevladala nad optimizmom u vezi inauguracije američkog predsjednika Baracka Obame, javljaju novinske agencije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros potonuo više od dva posto, 'zaronivši' na 7.901 bod, najnižu razinu u dva mjeseca. Više od dva posto bio je oko 7.30 sati u minusu i Hang Seng indeks u Hong Kongu, dok su cijene dionica na berzama u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru i Indiji pale između jedan i dva posto.

Oko 7.00 sati MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na gubitku 1,2 posto, čime je njegov gubitak od početka godine povećan na više od 10 posto. Na Wall Streetu su, ipak, cijene dionica jučer pale više od četiri posto.

Posljednje vijesti o pogoršanju situacije u Aziji stižu iz Singapura, gdje je vlada procijenila da će u ovoj godini tamošnje gospodarstvo zabilježiti pad od čak pet posto. Singapur je, zajedno s Japanom i Hong Kongom, već u recesiji.

A da svjetskom gospodarstvu predstoji još puno problema, jutros je potvrdio i izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn, kazavši kako se situacija ne poboljšava.

  • Posljednje procjene MMF-a o svjetskom gospodarstvu nisu bile dobre, a nove, koje će biti objavljene ovih dana, bit će čak i gore - kazao je Strauss-Kahn, dodavši da će procjene rasta svjetskog, američkog i evropskog gospodarstva biti smanjene za pola do jednog postotnog boda.

Uz to, Strauss-Kahn kazao je da će MMF za šest mjeseci vjerojatno trebati svjež novac kako bi pomogao sve većem broju zemalja žrtava finansijske krize.