Sedam kategorija
1

Snaga izvrsnosti: Uspješne žene iz BiH nagrađene za svoja dostignuća

A. P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Udruženje poslovnih žena u BiH u saradnji s magazinom Gracija sinoć je na svečanosti u Sarajevu dodijelilo nagrade Snaga izvrsnosti ženama iz BiH koje su savladale sve prepreke i svojim radom pomažu drugima.

Nagrade su dodijeljene u sedam kategorija.

U kategoriji poduzetništvo dobitnica je Meliha Klopić-Murtić, u kategoriji opstanak Fata Orlović, a u kategoriji sport Nudžejma Softić. U kategoriji poljoprivreda nagradu je odnijela Devleta Pamukčić, a najbolja u kategoriji društveni angažman je Jadranka Miličević. U kategoriji mediji i kultura dobitnica je Selma Selman, a u kategoriji nauka i obrazovanje Amna Dervišagić.

Nagradu Super heroina odnijela je Azra Dedić iz Bihaća, djevojka sa Down sindromom koja se već godinama aktivno bavi judom, a nedavno je postala evropska prvakinja.

Predsjednica Udruženja poslovnih žena Aida Zubčević kazala je da je cilj organizacije ovog projekta bila promocija pozitivnih priča. Javni poziv za nominaciju žena raspisan je 8. marta, a stiglo je više od 200 prijava. Glasanje je bilo organizovano na web stranici Udruženja u sedam kategorija.

Osim nagrađenih, sve nominovane žene dobile su značku Snaga izvrsnosti.

"Pored svih 10 svjetskih nagrada za inovaciju ova mi je najbitnija jer su ovdje učestvovali svi naši ljudi koji su mi pružali podršku", kazala je Meliha Klopić Murtić iz Cazina, dobitnica nagrade u kategoriji Poduzetništvo.

Jadranka Miličević, dugogodišnja aktivistica i direktorica Fondacije CURE je izjavila: "Čast mi je biti u tolikom krugu fenomenalnih, moćnih žena koje su pokazale da BiH ima kapacitet za velike pomake u budućnosti. Ja 25 godina dajem lični doprinos kroz sve svoje društvene angažmane jer je jako važno da budemo solidarne, povezane i da podržavamo jedni druge".

"Žena nikad ne odustaje u svom poslu i nema nerješivih problema", poručile su ove žene za primjer.