Evropska unija
0

SMS poruke iz inostranstva za 11 eurocenti

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Slanje tekstualnih poruka iz inostranstva, pozivi s mobilnih telefona i surfanje internetom u roamingu trebali bi od ovog ljeta biti jeftiniji, po neformalnom kompromisu zastupnika Evropskog parlamenta i država članica EU-a.

Odbor za industriju Evropskog parlamenta i češko predsjedništvo EU-a objavili su u utorak da su postigli dogovor koji još moraju odobriti Evropski parlament na plenarnoj sjednici sljedećeg mjeseca i 27 država članica.

Po dogovoru, kako stoji na web stranici EP-a, cijena SMS poruke poslane iz inostranstva ne bi smjela od jula ove godine biti veća od 11 eurocenti, što je puno niže od sadašnjeg prosjeka od 29 eurocenti. U nekim zemljama cijena SMS-a iz roaminga dostiže čak 80 eurocenti.

Što se tiče cijene poziva mobitelom iz inostranstva, ona bi se trebala postupno smanjivati na 35 eurocenti za minutu koliko bi trebala iznositi 2011.

Trenutno je maksimum 45 eurocenti za minutu za upućeni poziv. Ta bi cijena trebala u julu ove godine pasti na 43 eurocenta po minuti, sljedećeg ljeta na 39 eurocenti, te potom na 35 eurocenti od jula 2011.

Za primljene pozive u inostranstvu cijena bi sa sadašnja 22 eurocenta po minuti trebala u julu ove godine pasti na 19 eurocenti, potom od sljedećeg jula na 15 eurocenti, te od jula 2011. na 11 eurocenti.

Za one koji surfaju internetom na mobilnim telefonima, plan je nametnuti od jula ove godine maksimum od jednog eura za megabajt, potom od jula 2010. 80 eurocenti za megabajt, te 50 eurocenti od jula 2011.