Znate li koliko novca zapravo treba trošiti na godišnji odmor?

Znate li koliko novca zapravo treba trošiti na godišnji odmor?
1
L. K.
18.11.2019. u 10:02
27
komentara
1

dijeljenja
Znate li koliko novca zapravo treba trošiti na godišnji odmor? Ilustracija: Shutterstock
Čak i ako imate veoma oraganizovan budžet, planiranje godišnjeg odmora nije uvijek jednostavan zadatak. Cijene letova, smještaja i prijevoza mogu biti previsoke i van vaših finansijskih mogućnosti, stoga je važno znati koliko tačno treba potrošiti na godišnji odmor.
Jedan od najefikasnijih načina koji će vam pomoći da organizujete svoj godišnji odmor jeste način 50/30/20.

Certificirani finansijski planer kompanije Abundo Wealth Eric Simonson kazao je kako, prema ovom planu, 50 posto vašeg prihoda ide prema fiksnim troškovima poput hipoteke, komunalnih usluga, hrane i čuvanja djece, 30 posto je za diskrecijsko trošenje, a štedite 20 posto.

"Putovanja spadaju unutar tih 30 posto i postotak od tih 30 posto može se trošiti na vaš odmor", kaže Simonson.

Ako su vam putovanja prioritet, budite svjesni da ćete možda morati žrtvovati odlaske u restorane, na koncerte, kupovinu odjeće ili izlaske.

"Sve je to zabavno, ali ako smanjite potrošnju na svaku tu stvar i uložite u putovanja, možete sakupiti pristojnu sumu za godišnji odmor. Važno je da ne napravite grešku i da zbog sakupljanja novca za odmor previše ne remetite svoje finansije", kaže Simonson.

Ne smijete riskirati nijedan drugi prioritet o kojem se inače ne može pregovarati, poput otplate tekućeg duga, fiksnih troškova, fonda za hitne slučajeve... Sve dok ne dovodite najbitnije stvari u opasnost, možete trošiti novac na ono što vas čini sretnim.

Ne trošite na godišnji odmor više nego što imate u banci. To se možda čini dobrom odlukom u tom momentu, ali moglo bi se desiti da imate toliko troškova da će se njihovo otplaćivanje odužiti još godinu dana. Dakle, trošite samo ono što ste uštedjeli za odmor.

Planirate li uznajmiti ili kupiti kuću za odmor?

"To može dodati dosta novca konačnoj cijeni odmora zbog troškova kamata. Najbolje bi bilo praviti proračun tokom cijele godine i uštedjeti mjesečni iznos koji ćete koristiti na putovanjima", kaže Simonson.

Naprimjer, izdvojite 80 KM mjesečno na računu za putnu štednju i osigurajte sebi odmor od 1.000 KM svake godine bez potrebe da se zadužujete ili uzimate novac iz rezervi.

Ako koristite kreditnu karticu za plaćanje kada putujete, budite oprezni gdje je provlačite i gdje podižete novac, jer neki bankomati i neke kase skidaju procenat za uslugu korištenja.

"Ne smanjujte kvalitet radi količine. Ako ste htjeli otići dvije sedmice, otiđite deset dana. Idite pet noći umjesto sedam, nemojte degradirati iskustvo", kaže Simonson dodajući da uvijek napravite budžet i isplanirate koliko ćete potrošiti prije nego krenete te da se držite svog plana.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...