Smart Cash
0

Sa Mastercard karticama Addiko banke otiđite do Rima

A. P.
Rim (Foto: Shutterstock)
Rim (Foto: Shutterstock)
Prijestolnica velikog Rimskog Carstva, prijestolnica Italije, ali i svjetska prijestolnica katoličanstva, tri su ključne osobine vječnog grada. Kažu da svi putevi vode u Rim, možda je vrijeme da i vas put odvede u ovaj grad, a zašto biste trebali otići, pročitajte u nastavku.

Staro Rimsko Carstvo uticalo je na evropsku i svjetsku kulturu, a Rim je pun starih rimskih znamenitosti koje su otvorene za javnost. Počnite svoju avanturu u Koloseumu, gdje su se gladijatori borili za svoj život, što ga čini simbolom otpora i opstanka.

Ostaci spomenika starog rimskog grada raspoređeni su na malom prostoru, što ga čini jednostavnim za posjetu. Pored nebrojenih starorimskih znamenitosti, Vatikan je također neizbježna destinacija u ovom gradu. Bilo da vas više zanima bazilika Svetog Petra, Mikelanđelove freske, ili da jednostavno šetate Trgom Svetog Petra, Vatikan je apsolutno jedan od glavnih razloga odlaska u Rim!

Prema legendi, bacajući novčić u Fontanu di Trevi, sigurno ćete se vratiti u vječni grad, a ukoliko i niste sujevjerni sigurno ćete uživati u nesvakidašnjoj vještini kiparstva od koje je Rim satkan. Upravo zato "kad ste u Rimu..." zaboravite javni prevoz, taksi ili bilo koje drugo prijevozno sredstvo. Nalazite se u vječnom gradu, gdje u svakom uglu možete pronaći nova mjesta kojima ćete se diviti - počevši od ugodnih i lijepih ulica, restorana i tratorija, ili čak skrivenih ulica koje je nemoguće naći na karti. Iz tih razloga i zato što je sve što želite vidjeti u blizini, budite slobodni, budite drugačiji, izađite na ulicu i samo hodajte, hodajte, dok noge ne zatraže odmor.

Rim (Foto: Shutterstock)
Rim (Foto: Shutterstock)

Budžet

Let Sarajevo - Rim u prosjeku košta od 600 do 700 KM, što svakako zavisi od sezone, kao i kompanije kojom letite. Ako vam se ova cijena uklapa u budžet, pripremite se da u Rimu potrošite pravo malo bogatstvo na smještaj, obzirom da je smještaj za dvije osobe za sedam dana skoro nemoguće naći za manje od 1.000 KM. Na svu sreću, turističke agencije u Bosni i Hercegovini u svojim ponudama imaju putovanje u Rim, koje obično traje 4-5 dana, te su i cijene manje. Za četiri dana u Rimu platit ćete oko 800 KM po osobi, uključujući i avionsku kartu, ali svakako možete svoje putovanje krojiti po svojim željama.  

Putovanje iz snova

 

Ako trenutno niste u finansijskoj mogućnosti da i vas putevi odvedu u Rim, možda se vaša sreća krije u Addiko Mastercard nagradnoj igri. Ako ste korisnik Addiko Mastercard® platnih kartica, te tokom jednog mjeseca u periodu od 01.06. do 30.09.2019. napravite najmanje 5 POS transakcija karticom automatski učestvujete u nagradnoj igri u kojoj možete osvojiti vaučer za putovanje u vrijednosti od 7.000 KM. Više detalja o nagradnoj igri potražite na addiko.ba.