Promo
17

Pet životnih promjena koje će vam pomoći da uštedite novac i živite zdravije

Sponzorirani članak
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Uz ovaj popis savjeta uštedjet ćete novac, ali i steći zdravije životne navike. Ostajanje u formi može imati više koristi od gubitka kilograma, kao što su naprimjer dobro zdravlje i ušteda novca.

Osnivačica Just Making Cents vjeruje kako je unos kalorija isto kao i potrošnja vašeg novca. Pravilo je vrlo jednostavno: unosite manje kalorija nego što ih potrošite i izgubit ćete na težini, isto tako je kada trošite novac, potrošite li manje novca nego što zarađujete, uštedjet ćete novac.

Dakle, postizanje određenih životnih promjena koje će vam uštedjeti novac može biti pametan potez ako imate cilj koji želite postići, kao naprimjer ušteda za penziju, planiranje velike kupovine, izgradnja fonda za hitne slučajeve ili jednostavno želite smanjiti troškove. Što više novca uspijete uštedjeti, imat ćete bolju budućnost.

No, znači li to da morate u potpunosti preraditi svoju dnevnu rutinu? Ne. Nikako. Donosimo vam pet načina za uštedu novca bez drastičnog mijenjanja načina života.

Vježbaj

Vježbanje može dovesti do boljeg zdravlja i to je jedna od najlakših promjena u načinu života ako želite uštedjeti više novca.

Kelan Kline, koji je suosnivač bloga osobnih finansija The Savvy Par sa svojom suprugom Brittany, postavio je cilj u jesen 2016. da izgubi 20 kilograma do početka ljeta. Da bi spojio svoju strast za štedljivošću sa željom da ostane u formi, imao je za cilj izgubiti težinu trošeći što manje novca.

Umjesto plaćanja mjesečnog članstva u teretani u privatnom klubu, on i njegova supruga dobili su godišnje članstvo u teretani u lokalnom koledžu za samo 45 dolara. Također, počeli su vježbati i na otvorenom vozeći bicikl, išli su na plivanje i pješačili kilometrima kako bi ostali u formi.

"Vježbati možete doslovno bilo gdje i zaista to ne mora koštati cijelo bogatstvo", rekao je Kline.

Riješite se loših navika

Kada tražite načine da uštedite novac bez drastičnog mijenjanja načina života, pokušajte se riješiti jedne stvari koja može štetiti vašem zdravlju i novčaniku.

Michelle Clardie, osnivačica kompanije Savings and Sangria te osobnog bloga za finansije koji pomaže mladim ženama da usavrše svoje vještine upravljanja novcem, kaže da bi pušači mogli razmisliti o tome kako da se riješe te ružne navike. Ovo je sjajan primjer promjene načina života koji će vam uštedjeti novac.

"Pretpostavimo da trošite sedam dolara dnevno na cigarete. Riješite li se ove navike, godišnje ćete uštedjeti 2.555 dolara" kaže Clardie.

Također mogli biste se riješiti ili bar smanjiti konzumaciju gaziranih i alkoholnih pića. I jedno i drugo učinit će vas zdravijim, a ostat će vam i više novca za dodatnu uštedu.

Preskočite večeru vani

Ishrana vani može biti veliki neprijatelj i za vaše zdravlje i za vaš novčanik. Prema istraživanju američkog ministarstva za potrošnju, Amerikanci su na večere vani u 2016. godini potrošili gotovo 44 posto svog ukupnog budžeta za hranu, a osim što su potrošili novac, nezdravo su se hranili.

Anna Dunn Tabke, direktorica Alpha Capital Managementa sa sjedištem u Atlanti, preporučuje planiranje obroka koje će vam uštedjeti novac. Možda će biti potrebno vremena da se naviknete, ali vrijedi i za vaše zdravlje i za vaše finansije.

"Kada smo počeli planirati obroke, trebalo nam je više od sat kako bismo prošli kroz kuharice i izabrali jelo. Sada kada to radimo mjesecima potrebno je samo deset-dvadeset minuta, a uspjeli smo uštedjeti deset posto našeg mjesečnog računa za namirnice", rekla je Tabke.

Ako trošite 200 dolara mjesečno na jelo, kuhanje kod kuće može biti sjajan način uštede novca bez drastičnog mijenjanja načina života, što je 2.400 dolara godišnje koje biste mogli pretvoriti u račun za penziju, fond za hitne slučajeve ili staviti na štedni račun. Ako biste smanjili obroke za trećinu, to bi bilo dodatnih 800 dolara godišnje.

Jedite svježu hranu

Kuhanje kod kuće životna je promjena koja će vam sačuvati novac, ali i učiniti da živite zdravije, jer ćete doma sigurno odabrati bolje i zdravije sastojke za pripremu jela. Dakle, trebali biste se zauvijek riještiti prerađene hrane u korist svježih alternativa.

"Mnogi ljudi misle da zdrava ishrana košta cijelo bogatstvo, ali stvarnost je da čak možete i dobro uštedjeti", kaže Kline.

Studija o potrošačkim izvještajima za 2015. godinu, naprimjer, pokazala je da, iako neki organski proizvodi mogu biti skuplji, neki se mogu kupiti upola jeftinije od onih koji nisu neorganski. Sve ovisi o tome šta kupujete i gdje kupujete.

Dakle, konzumacija svježih prehrambenih proizvoda i praćenje unosa kalorija su relativno lake promjene u načinu života koje će vam uštedjeti novac i poboljšati vaše zdravlje.

Iskoristite pogodnosti za zdravlje zaposlenika

Drugi načini uštede novca bez drastičnog mijenjanja načina života mogu biti pred vašim nosom ako imate određene zdravstvene beneficije kroz svoj posao. Zdravstveni i wellness program, naprimjer, može vam pomoći da smanjite broj kilograma i potrošite manje novca.

Wellness programi osmišljeni su kako bi radnici bili zdraviji i sačuvali svoje zdravlje. Možda vam vaša firma može osigurati popust na članstvo u teretani ili programe koji će vam pomoći da prestanete pušiti ili izgubite težinu.

Zdravstveni štedni račun (HSA) još je jedna prednost koju ne želite previdjeti ako razmišljate o promjenama načina života kako biste uštedjeli više novca. Ovi računi omogućavaju da uštedite novac za troškove zdravstvene zaštite u budućnosti.

Dakle, ukoliko želite promijeniti način života, neka to ima neki finansijski cilj. Ne morate usvojiti sve ove životne navike, ali usvajanje samo jedne ili dvije od ovih promjena životnog stila pomoći će vam da uštedite novac i živite zdravije.