Promo
0

Otputujte na kraljevski Tajland i odmorite se sa Addiko bankom

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko ste navikli na iste lokacije za godišnji odmor i nemate ideje za nešto novo, sada možete isprobati novu opciju koja će rastresti i osvježiti vašu rutinu, te vaš godišnji odmor obojiti novim nijansama.

Sezona godišnjih odmora je uveliko nastupila. Iako Jadran uvijek izgleda primamljivo, možda je pravo vrijeme da svoj odmor sačuvate za malo drugačije krajeve. Pored Hrvatske i Crne Gore, blizina Italije i Grčke vam do sad nisu dale priliku da istražite ostatak svijeta, te upoznate nešto sasvim drugačije od onog na šta ste navikli. Možda je vrijeme za avanturu.

Prašume, vulkani, ruševine izgubljenih civilizacija, i drevni budistički hramovi nisu nešto što se može vidjeti u našoj neposrednoj okolini, ali ukoliko ste se naježili na pomisao otkrivanja sasvim novog svijeta, zemlje Jugoistočne Azije su zasigurno odličan prvi korak.

Jugoistočna Azija je postala go-to destinacija za mnoge avanturiste koji su čak spremni i na pješačenje kroz ove zemlje. Bogata kultura i pejzaži od kojih zastaje dah su obilježja svih devet zemalja ove regije, ali se Tajland nameće kao najegzotičnija država koju sigurno vrijedi posjetiti bar jednom u životu.

Tajland je "Zemlja osmijeha" zbog svojih gostoprimljivih ljudi, ili "zemlja slobodnih", kao jedinstvena zemlja jugoistočne Azije koja nikada nije kolonizirana zapadnom silom. Šta sve možete vidjeti i raditi na Tajlandu, te kako će ovo putovanje utjecati na vaš budžet, pročitajte u ostatku teksta.

Savršena destinacija za sve turiste

Kako god ste isplanirali vaš godišnji odmor, bilo da je to lješkarenje na plaži uz voćne koktele i all-inclusive uslugu, neumorno pješačenje planinama i džunglama uz upoznavanje lokalnih običaja, zabavan i jedinstven noćni život, ili čak posjete nebrojeno mnogo kulturnih znamenitosti i drevnih građevina, Tajland je pravo mjesto za vas.

Pored nacionalnih parkova koji su zaštićeni kao dio svjetske baštine s vegetacijom nimalo sličnom onoj u nama poznatim predjelima, Tajland krije preko 40.000 budističkih hramova, a svi oni su posebni i specifični za okruženje ili pokrajinu u kojoj se nalaze.

Arhitektura drevnih civilizacija Jugoistočne Azije je potpuno različita od evropskih ili otomanskih građevina na koje smo navikli, ali prijestolnica Tajlanda, milionski grad Bangkok, je mjesto na kojem se duh modernosti na savršen način spaja sa kraljevskom tradicijom ove države. U brdima oko Bangkoka i drugih urbanih centara ušuškana su plemenska sela, od kojih svako ima svoju posebnu tradiciju i način života.

Selo Bo-Sang je poznato po svojim ručno rađenim kišobranima od bambusovog drveta, koji će siguno biti zanimljiv suvenir. Ako su vam draže uspomene koje ćete nositi u sjećanju, na Tajlandu možete provoditi vrijeme sa slonovima, majmunima ili tigrovima, ili posjetiti jedan od fantastičnih zip-line-a kroz džunglu ili planinu.

Ukoliko uživate u degustiranju različitih specijaliteta, Tajland je dom najvećeg svjetskog plutajućeg marketa, odnosno pijace, Damnoen Saduak. Na ovom mjestu možete kupiti voće i povrće, ali i druge prehrambene proizvode, sa čamaca koji slobodno plutaju, dok i vi također veslate kroz gužvu. Tu možete probati i lokalne kulinarske specijalitete od kojih su mnogi postali svjetski poznati, te ako ste zaista avanturisti, probati čak i pržene crve, škorpione ili žohare.

Troškovi putovanja

Obzirom da na Tajlandu ima toliko zanimljivosti koje možete obići, sigurno nećete htjeti ostati samo na jednom mjestu. Srećom, javni prevoz u cijeloj državi je prilično jeftin, ali i dobro organizovan. Mnogi turisti su rekli da su privatni i ugovoreni autobusi manje kvalitetni od javnih, u kojima karta u jednom pravcu od grada do grada košta oko 5 KM.

Također, ukoliko letite do Bangkoka, povratne avionske karte do ostrva Tajlanda koji su poznati po svojim plažama, kao što su Phuket, Ko Samui ili Ko Pha-ngan ostrva, koštat će vas ne više od 70 KM. S druge strane, povratni let Sarajevo - Bangkok će biti i najveća investicija za ovo putovanje, jer cijena karte za jednu osobu u prosjeku iznosi oko 1.500 KM, ove troškove možete značajno smanjiti ukoliko rano planirate put, te ih možete platiti i do 1.000 KM.

Zavisno od usluge kakvu želite i plana vašeg putovanja, na ostrvima možete pronaći smještaj za dvoje za sedam dana za čak 600 KM, ali ukoliko želite deluxe uslugu, očekujte da platite bar duplo toliko.

Ukoliko se odlučite za ovaj put, ali su vam ove informacije bile previše za zapamtiti i ne možete se snaći u silnim rezervacijama i plaćanjima, lokalne putničke agencije srećom u svojim ponudama imaju odmor na Tajlandu, koji će vas koštati ukupno od 2.000 do 2.500 KM po osobi.

Kako do putovanja iz snova?

Ako vas je kraljevski Tajland privukao, ali vaš budžet još uvijek nije spreman za ovaj izlet, možda se vaša sreća krije u Addiko Mastercard nagradnoj igri. Ako ste korisnik Addiko Mastercard® platnih kartica, te tokom jednog mjeseca u periodu od 01.06. do 30.09.2019. napravite najmanje 5 POS transakcija karticom automatski učestvujete u nagradnoj igri u kojoj možete osvojiti vaučer za putovanje u vrijednosti od 7.000 KM, što će biti sasvim dovoljno za sjajne plaže ostrva Tajlanda, ali i sjajni Bangkok.

Više detalja o nagradnoj igri potražite na Addiko.ba, na linkovima OVDJE i OVDJE.