Promo
0

Okušajte sreću i otputujte u Tursku, zemlju na dva kontinenta

Sponzorirani članak
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U zadnjih par godina sve više naših sugrađana svoj odmor provodi u Turskoj. Ova ogromna zemlja krije neizmjerno mnogo znamenitosti i vrlina, ali šta je tačno to što svake godine privlači sve više i više turista, pročitajte u nastavku.

Nasljednica Bizantije i Osmanskog carstva, Turska, raspolaže sa nebrojenim arheološkim nalazištima po cijeloj zemlji. Istanbulske palače i džamije, ruševine drevnog grada Efesa, podzemni gradovi Kapadokije, samo su dio kulturnog naslijeđa ove države, koji je odlično sačuvano u brojnim različitim muzejima. Međutim, iako impresivna, Turska arhitektura je samo mali dio kulture ove zemlje.

U najupečatljivijim uspomenama iz Turske najčešće se spominje sjajna hrana, a obzirom da svaka regija u Turskoj ima svoju kuhinjsku kulturu sa različitim receptima i sastojcima, toliko je toga za probati i okusiti, da iz Turske sigurno nećete izaći gladni. Tradicionalni turski doručak, sve osmanske klasike, ali i nebrojeno mnogo lokuma i drugih dezerta, ne smijete propustiti.

Za odličnu hranu su dijelom zaslužni i začini koje ćete u Turskoj imati priliku kupiti na sjajnim tržnicama začina, a svakom jelu će donijeti neki novi, nesvakidašnji ukus. Također ne smijete propustiti ni posebno iskustvo turskog kupatila, tj. hamama, koje će vas opustiti i pripremiti za nastavak vašeg putovanja, ili odmoriti od gradske buke. Iako značajno, Turska nije postala go-to destinacija samo zbog svog kulturnog naslijeđa. Bodrum, Antalya i Izmir imaju neke od najljepših plaža u Turskoj, koje imaju sve, od osamljenih uvala do uzbudljivih zabava na plaži.

"Plavo krstarenje" je jedan od najboljih načina da iskusite brojne turske plaže mediteranske i egejske obala.

Budžet

Obzirom da je potražnja za Turskom u BiH jako velika, turističke agencije imaju zaista opsežnu ponudu za odmor u Turskoj. Od Kapadokije, Alanje, Bodruma isl., vrlo jednostavno možete naći ponudu za bilo koje vrijeme, te vrlo jednostavno ponudu prilagoditi svojim željama. Cijene se uglavnom kreću od 1.000 do 2.000 KM po osobi, za put avionom i all inclusive uslugu u hotelima. Ali ponuda je i više nego zasićena, tako da ćete sigurno naći nešto za sebe, kako na moru, tako i u unutrašnjosti zemlje.

Putovanje iz snova

Ako je Turska vaš izbor, ali trenutno niste u finansijskoj mogućnosti da ostvarite svoju želju, možda se vaša sreća krije u Addiko Mastercard nagradnoj igri. Ako ste korisnik Addiko Mastercard® platnih kartica, te tokom jednog mjeseca u periodu od 01.06. do 30.09.2019. napravite najmanje 5 POS transakcija karticom automatski učestvujete u nagradnoj igri u kojoj možete osvojiti vaučer za putovanje u vrijednosti od 7.000 KM. Više detalja o nagradnoj igri potražite na addiko.ba, na likovima OVDJE i OVDJE.