Ženska mreža
0

Mentorska podrška za 54 mlade žene za izgradnju uspješne karijere

M. P.
Predavanjima ozvaničen rad Ženske mentorske mreže (Foto: Klix.ba)
Predavanjima ozvaničen rad Ženske mentorske mreže (Foto: Klix.ba)
Ženska mentorska mreža počela je zvanično svoj rad i to prvim predavanjima, gdje uspješne poslovne žene educiraju mlade žene koje su u početnoj fazi izgradnje svoje karijere te su im ovi savjeti itekako važni.

"Učesnice ovog programa, putem individualnog mentorstva i zajedničkih obuka, steći će znanja iz menadžmenta, upravljanja karijernim razvojem, pregovaranja, networkinga, javnog nastupa i brojnih drugih oblasti. Okupili smo 100 žena od kojih su neke na vodećim menadžerskim pozicijama u kompanijama u BiH, dok su druge one mlade, željne znanja", kazala je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo i inicijatorica programa, te dodala kako sve ove žene povezuje želja za dodatnom edukacijom.

Sanela Pašić (Foto: Klix.ba)
Sanela Pašić (Foto: Klix.ba)

Sabina Softić, direktorica kompanije Deloitte BH, istakla je kako je ovaj projekt važan i inspirativan te kako je rodna ravnopravnost univerzalna tema koja predstavlja napredak u razvoju svake zemlje.

Sabina Softić (Foto: Klix.ba)
Sabina Softić (Foto: Klix.ba)

"Položaj žene nije ravnopravan položaju muškarca u Bosni i Hercegovini. Naš cilj je da ne sjedimo skrštenih ruku, već da pokažemo mladim ženama da mogu preuzeti svoje karijere u svoje ruke, da zajedno napravimo bolju BiH. Deloitte je proveo istraživanje s ciljem da bolje razumijemo ulogu i položaj žena kako bismo pomogli da mlade dame nauče poštovati sebe te da se pridruže klubu uspješnih", poručila je Softić.

Amina Hodžić jedna je od 54 mlade učesnice ovog projekta, a istakla je kako je za nju ova obuka značajna upravo zbog toga što je dat prostor mladim i ambicioznim ženama, jer im je to prilika da dobiju nova znanja.

Amina Hodžić (Foto: Klix.ba)
Amina Hodžić (Foto: Klix.ba)

"Radujem se učenju od uspješnih žena. Svaka od nas će imati svoju mentoricu, od koje će naučiti sve ono što nam je potrebno kako bismo izgradile uspješnu karijeru", istakla je Hodžić, koja svoju karijeru trenutno gradi u jednoj od uspješnih IT kompanija u BiH.

Prvog dana rada Ženske mentorske mreže predstavljena je publikacija SheXo kluba – Kluba poslovnih žena, u kojoj su rezultati istraživanja stavova, uvjerenja i razmišljanja žena i muškaraca iz upravljačke strukture malih i velikih kompanija u BiH.

Ovo istraživanje potvrđuje da se i u poslovno negostoljubivim okolnostima može uspjeti drugačijim pristupom, upornošću i kontinuiranim ulaganjem u sebe. Namjera ovog istraživanja je skrenuti pažnju na značaj žene u društvu.