Promo
9

Kako prepoznati znakove prezaduženosti

Sponzorirani članak
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ne znate jeste li platili prošli račun, ili ste zaboravili na prekoračenje na tekućem računu? Pokušavate žonglirati sa karticama, ali više ne možete pratiti do kojeg datuma morate pokriti sve obaveze. Ukoliko se prepoznajete u slijedećih sedam znakova, prezaduženi ste na previše strana i krajnje je vrijeme za akciju.

Nisam platio račune!

Pokušavate platiti sve prema prioritetima, ali uz namirnice, kredite i prevoz, sve postaje prioritet! Imajte na umu da što više kasnite s plaćanjem računa, on s kamatama postaje sve veći. Što duže zanemarujemo neplaćene dugove, oni se sve više gomilaju. Prvi znak prezaduženosti je da više ne možete pratiti vaša dugovanja, ili ne znate koliko trenutno novca imate na računu.

Kada će plata?

Ukoliko često koristite žargonski izraz „visok datum“, razmislite o boljem planiranju obaveza koje morate podmiriti na mjesečnom nivou. Ukoliko par dana prije plate nemate novca u džepu, jer ste se tek sjetili da ste zaboravili podmiriti neki dug, razmislite o mogućim neočekivanim troškovima, kao što su kvarovi na autu, ili puknute cijevi. Nažalost, nemate vremena ni načina da uvrstite i ove troškove na već predugu listu.

Izbjegavate banku

Ne sjećate se kad ste zadnji put bili u banci i trudite se da je zaobiđete u širokom luku. Pored prekoračenja na tekućem računu, kao i opterećenje na karticama, kredit ne smatrate održivom opcijom. U međuvremenu sanjate o kupovini prvog stana, a negdje u fiokama leže spremni dokumenti za kredit.

Zaboravili ste sanjati

Odustali ste od bilo kakvog pokušaja planiranja puta ili ugovaranja posjete prijateljima ili rodbini u inostranstvu. Zaboravili ste novi automobil, mobilni telefon, a polako odustajete i od šoping centara. Zanemarili ste ostvarenje svih svojih želja i jedva žonglirate i sa onim što imate.

Peglanje

Održavate karticu na životu minimalnim sredstvima koja dozvoljavaju da je koristite i slijedeći mjesec. U međuvremenu nemilosrdno peglate kartice i tome ne vidite skori kraj.

Izbjegavate prijatelje i rodbinu

Da biste platili račune posudili ste novac od vama najdražih i najbližih ljudi. Međutim plata jedva pokriva i dosadašnje troškove, tako da se vraćanje duga moralo odložiti. Ne osjećate se ugodno kada slučajno sretnete te iste prijatelje i rodbinu, a još je teže požaliti im se na trenutnu situaciju.

Štednja ne postoji

Sa svakim novim mjesečnim prilivom novca trudite se ostaviti koju marku sa strane. Pokušavate sačuvati nešto novca za more ili novi televizor, ali nikako ne uspjevate. Otvorili ste čak i kasice koje se ne mogu otvoriti, počistili račune u bankama i u zadnjim trenutcima prije plate posegnuli za skrivenim štekom.

Vrijeme je da napravite pregled svojih obaveza, konsultujete se sa vašim bankarom i objedinite vaše obaveze u jednu ratu kredita. Ukoliko vas interesuje ponuda kredita Addiko banke, više informacija potražite putem: Addiko Bank d.d. Sarajevo i Addiko Bank a.d. Banja Luka.