Ostvari snove
13

Kako je bračni par uštedio 36.000 dolara, napustio poslove i proputovao svijet

S.H.P.
Foto: Mary Kearl
Foto: Mary Kearl
Mary Kearl i njen suprug su početkom ove godine dali otkaze u svojim firmama kako bi napokon ostvarili svoje snove i proputovati svijet. Da bi uspjeli u ovoj namjeri, oni su 2017. godine počeli štedjeti novac, a Mary je za Business Insider ispričala kako su uspjeli i na šta su sve pazili.

Određivanje mjesečnih ciljeva štednje je jedna od ključnih stvari na koju treba misliti. Nakon što su ona i njen suprug napravili proračun shvatili su da mjesečno svako od njih treba uštedjeti 750 dolara. Zahvaljujući tom cilju uspjeli su uštedjeti 36 hiljada dolara za putovanje.

"Kao neko ko je uvijek bio freelancer uz puno radno vrijeme, nadala sam se da ću raditi tokom putovanja kako bih nadoknadila naše troškove. Na kraju se to i dogodilo. Potrošili smo samo 288,30 od 36.000 ušteđenih dolara na našem sedmomjesečnom putovanju svijetom. Ali dok smo planirali put, štedjeli smo kao da nećemo moći raditi dok budemo putovali", ispričala je Mary.

Osim toga, godinu nisu kupovali ništa za svoj dom. Dogovorili su se da neće kupovati ništa novo osim ako se nešto pokvari. Jedino na šta su trošili novac jeste njihova beba. Iako se nisu u potpunosti uspjeli odreći kupovine, Mary kaže da je uvijek pazila šta kupuje te da je kupovala na sniženju po najpovoljnijim cijenama.

Foto: Mary Kearl
Foto: Mary Kearl

Koristili su samo jedan automobil.

"Biciklom sam se vozila na posao čak i dok sam bila trudna, sve do sedmog mjeseca trudnoće, nakon čega sam se nastavila voziti autobusom. Time što smo imali samo jedan automobil uštedjeli smo 839,20 dolara mjesečno", kaže.

Štedjeli su i na hrani. Kompanija u kojoj Mery radi osigurava ručak, a budući da bi ostajalo hrane, ona je nosila kući. Tako da je njihov mjesečni trošak za hranu bio 100 dolara manji nego prije.

Foto: Mary Kearl
Foto: Mary Kearl

Ostali su živjeti u jednosobnom stanu i nakon rođenja bebe.

"Živjeli smo u petom najskupljem gradu za podstanare u zemlji, a naš stan je bio i skuplji od prosjeka, jer je bio blizu naših poslova i blizu turističkih atrakcija. No, svejedno je bio jeftiniji od najjeftinijeg stana s dvije spavaće sobe", objasnila je.

Uz svoj stalni posao Mary je radila i sa strane, od kuće, što joj je pomoglo da zaradi 30 hiljada dolara uz svoju godišnju platu. Također, nije plaćala ni dadilju, već se oslanjala na dobro planiranje vremena i pomoć roditelja i porodice.