Ženska Mentorska Mreža
148

Ema Turković o programu koji daje "vjetar u leđa" poduzetnicama: Iskustvo je neprocjenjivo

I. B.
Ema Turković
Ema Turković
Ema Turković je jedna od učesnica prošlogodišnjeg ciklusa Ženske Mentorske mreže. Ova iskusna bankarka, prije nekoliko se godina odlučila okušati u IT sektoru, u funkciji vođenja ljudskih resursa. Sa nama je sada podijelila svoja iskustva.

Turković je pobornik iskrene komunikacije i čestih povratnih informacija, koje su veoma bitne za adekvatno usmjeravanje zaposlenika.

Uporedo sa svojim iskustvom, podijelila je motive zbog kojih se prijavila na program Ženske Mentorske Mreže, ali i drage uspomene koje je za njega vežu. Cijeli intervju pročitajte u nastavku.

Šta vas je motivisalo da se prijavite u program Ženska Mentorska Mreža?

Motivisala me je činjenica da je jedna velika grupa uspješnih, profesionalno i privatno ostvarenih menadžerica, pružila ruku podrške, stavila na raspolaganje svoje lične priče, dugogodišnje iskustvo i praksu, onim mladim, nedovoljno iskusnim ženama, koje su prepoznale potencijal u neposrednoj i otvorenoj komunikaciji i usavršavanju na ovakav način. Potaknuta spoznajom da sam spremna kontinuirano raditi na sebi, razvijati nove vještine i kompetencije, te povećati nivo samopouzdanja i autentičnosti, odlučila sam napisati otvoreno motivaciono pismo, koje je pronašlo put do moje mentorice. I, kliknule smo na prvu.

Koliko je korisno iskustvo učešća u ovom programu osnaživanja mladih žena?

Inspirativni govori svih učesnica različitih panela i radionica značajno su utjecali na mene na način da sam postala svjesnija vrijednosti koje posjedujem i odvažnija u njihovom isticanju u svakodnevnom radu. Obzirom da nam je program omogućio blisko upoznavanje sa svim učesnicama - mentorinama i mentoricama, otvorila se jedna totalno nova dimenzija i mreža kontakata sa ženama koje su savjetima iz svoje zone odgovornosti, spremne pomoći baš u onom trenutku kada je pomoć najviše potrebna.

Kako vam je Ženska Mentorska Mreža utjecala na razvoj karijere?

Kvalitetno definisan plan rada sa mentoricom, temeljio se na razmjeni iskustva iz bogate poslovne prakse i bio primarno fokusiran na definisanje dostižnih kratkoročnih ciljeva, alata i tehnika. Ostvarenje definisanih ciljeva potaklo je moj lični razvoj, rast ambicija i potvrdilo da uvijek postoji i druga strana medalje. Program sam završila ohrabrena, inspirisana i svjesna svojih kapaciteta i mogućnosti za razvoj. Naravno, da ne zaboravimo neprocjenjivu vrijednost stvorene mreže kontakata koji su se razvili između među nas mentorina i mentorica.

Ema Turković
Ema Turković

Da li biste preporučili mladim ženama da se prijave na ovaj program?

Ukoliko ste se u bilo kojoj fazi vašeg profesionalnog razvoja zapitali kojim putem ide vaša karijera, da li je to zaista pravi put za vas i da li ga treba mijenjati, šta vas to čeka u narednim fazama vašeg karijernog razvoja, sa kakvim izazovima ćete se možda susresti i na kakav način treba odgovoriti na izazove, uz pomoć kojih alata i na temelju čega treba donositi odluke, onda je ovaj program prava prilika za vas. Imate priliku čuti odgovore na sva pitanja koja vas zanimaju, a program će vam omogućiti da dobijete vjetar u leđa i izađete iz programa sigurniji u svoje odluke, podržani od strane uspješnih poslovnih žena, vaših mentorica i drugih učesnica.

Šta biste posebno izdvojili kao prednost ženske Mentorske Mreže u odnosu na ostale programe namijenjene osnaživanju žena?

Program nudi neprocjenjivo iskustvo ostvarivanja kontakata i otvorene komunikacije prilikom razmjene različitih iskustava, temeljenih na stvarnim životnim izazovima, između mentorina i mentorica, koje pripadaju različitim poslovnim branšama.

Ženska Mentorska Mreža je program kreiran sa namjerom osnaživanja mladih žena u poslovnom sektoru i jačanja njihovih menadžerskih vještina. U program je svake godine uključeno više od 100 žena koje kroz mentorstvo razmjenjuju znanja i iskustva i podržavaju aktivniji karijerni razvoj mladih žena. Utemeljivačice programa su Sanela Pašić, članica NO Addiko Bank Sarajevo i Sabina Softić, direktorica Deloitte BH.

Prijave za učešće u trećem ciklusu ŽMM su otvorene do 29. marta 2023. godine, a mogućnost učestvovanja imaju fakultetski obrazovane mlade žene koje imaju minimalno jednu godinu radnog iskustva, sa velikom željom za napretkom u karijeri.

Više informacije o učešću u program potražite na sljedećem linku: Javni poziv za učešće u projektu Ženska Mentorska Mreža - Addiko Bank Sarajevo (addiko-fbih.ba)