Zaštitite džep i okolinu
11

Donosimo vam nekoliko načina kako da smanjite račun za električnu energiju

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
I dok računi za električnu energiju vrtoglavo rastu u zimskom periodu, postoji nekoliko načina kako da je uštedite, a da se pri tome ne smrznete. Osim što ćete uštedjeti na električnoj energiji, dat ćete i značajan doprinos zaštiti okoliša.

Isključite grijalicu i zamotajte se u deku

Ovo prvo će vas vjerovatno izbaciti iz takta, ali dobro razmislite o ovoj ideji. Ne morate baš u decembru hodati u majici kratkih rukava. Dakle, obucite se višeslojno, zamotajte dekicom i smanjite temperaturu na konvektorima ili grijalici.

Naime, smanjenje čak i jednog stepena grijanja može smanjiti vaše račune na godišnjem nivou za čak 10 posto. Za one koji baš ne mogu podnijeti hladnoću predlažemo kupovinu nekih udobnih i veoma toplih papuča.

Električne uređaje punite u biblioteci

Osim što je bibilioteka ugodna za čitanje knjiga, ujedno je sjajno mjesto za korištenje besplatne električne energije. Prije nego krenete kući pobrinite se da napunite sve što posjedujete telefon, iPad, laptop... Osim toga, u biblioteci ćete se grijati besplatno.

Uvijek vodite računa o stanju na brojilu

Tako ćete uvijek biti sigurni da plaćate tačno onoliko koliko ste potrošili.

Koristite mašinu za pranje suđa umjesto ručnog pranja

Iako vam može zvučati čudno, korištenje mašine za pranje suđa zapravo troši manje električne energije nego pranje suđa, dakle, osim što štedite novac, štedite i svoje slobodno vrijeme. Naime, mašine za pranje suđa koriste manje tople vode nego kada perete suđe ručno. Međutim, gledajte da je mašina uvijek napunjena suđem.

Koristite energetski učinkovite uređaje

Vjerovatno ste vidjeli stvari na rasprodaji s energetskim ocjenama A+, A++ sve do G. To znači da ti uređaji štede električnu energiju. Iako će vas možda ovakav uređaj koštati više, to će vam uštedjeti puno novca na računima za energiju kasnije. Naprimjer, štedna sijalica traje 10 puta duže od obične, a tokom svog životnog vijeka može uštedjeti i do 60 maraka.

Perite odjeću na niskoj temperaturi

Vjerovatno ste čuli kako se bijeli i šareni veš treba odvojeno prati. No perete li odjeću na 30 stepeni, a pri tome koristite i hvatač boja, vaš bijeli veš ne bi trebao pobojiti. Osim toga, nikada nemojte uključivati mašinu kada je na pola puna. Uvijek sačekajte da se napuni pa tek onda operite veš.

Izbjegavajte i korištenje sušilica, radije sušite veš na zraku.

Učinite svoj dom energetski učinkovitijim

Osim što trebate osigurati da vam vrata i prozori uvijek budu zatvoreni, pazite i na to da vam svjetla uvijek budu isključena kada izlazite iz kuće ili kada vam nisu potrebna. Kada prokuhavate vodu, gledajte da bude tačno onoliko koliko vam je zaista potrebno.

Obavezno držite namještaj podalje od izvora toplote, jer će tako učinkovitije zagrijati prostoriju, isto tako, držite vrata pećnice otvorenima nakon što vaš ručak bude gotov. Tako ćete ugrijati kuhinju bez uključivanja grijanja.